Има ли памет водата?

има ли памет водата
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 22 март се празнува Световният ден на водата. Целта е да се научи повече за живителната течност, макар често да се смята, че за нея вече знаем всичко. Многобройните полезни свойства на водата са познати на повечето хора, но наред с това се смята съвсем сериозно, че тя има и памет.

Идеята, че водата е живо същество, което притежава психични характеристики като усещане, възприятие и памет изглежда революционна, но не е нова под слънцето. В древността някои народи са приписвали качества на водата, присъщи на живите същества.

Днес също има известни пропагандатори на тази идея. Според тях водата като живо същество има терапевтичен ефект. Те говорят за структурираната вода, притежаваща памет, която може да реагира на външни въздействия. Вярата е нещо, което не се нуждае от доказателства, но обратната теза винаги ги търси за потвърждение и то в науката. Затова е добре да се обърнем към физиката и да потърсим там доказателства.

При ниски температури във водата се образуват кристали с различна форма по подобие на факта, че няма две еднакви снежинки и това всеки го е наблюдавал. Това дали я прави структурирана и способна да запаметява обаче?

Тя наистина реагира на външни въздействия. Ако се подложи на въздействието на електрическото поле, всички нейни молекули се подреждат. Премахне ли се това поле, водата се връща в първоначалната си позиция за милиардна част от секундата.

памет на водата

Физичните закони, доказващи хаотичното движение на молекулите в течностите, са две - дифузията и брауновото движение, но и двете се обясняват с топлинното движение на градивните частици. Молекулите на водата блуждаят в различни посоки и затова е невъзможно да образуват трайни структури и информационни панели. Това изключва възможността водата да има памет.

Жизненоважната за живота ни течност сама по себе си не е жива според физиката. Тя не може да реагира на думите ни, мислите и емоциите ни и още по-малко да ги запаметява.

Може да се постави и още един въпрос: как водата ще различи думи, които произнесени на един език имат положителен, а на друг негативен смисъл?

Омофоните звучат еднакво, но носят различно значение. Прост на немски е наздраве, а при нас обозначава глупав човек. Водата как разпознава на какъв език се говори, за да разчете емоциите, които се влагат в думите?

Легендата за живата вода, структурирана и паметлива, е израз на духовните търсения на човека и неговите екзистенциални нужди. Може би най-добре го е казал Ницше: човекът е убил Бог, но не и жаждата за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest