sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Символика на розата

Символика на розата

символика на розата
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Розата безспорно е най-известното цвете, което всеки човек познава. Тя е популярна със своята прелестна визия, приказен аромат и палитра от цветове. Букетът от рози е един от най-ярките жестове на нежност и обич. Ето какво обаче означават различните цветове рози и каква символика носят:

- Червена роза. Това е класическата роза, която е символ на любовта. Тя се подарява с послание за топли чувства на обич и е ясен знак за наличието на романтични чувства. Червената роза символизира страст, любов или истинска обич към близък човек.

- Розова роза. Тази роза означава истинско щастие, радост и удовлетворение. Тя носи светъл и позитивен заряд. Също така с розовата роза се разкриват тайни любовни чувства. Когато цветето е полуотворено, това се тълкува като разкриване на истинската любов. Когато то е изцяло отворено, то символизира доверие, че действията и думите са напълно искрени.

- Бяла роза. Белият цвят символизира лоялност и доверие. Бялата роза е идеалният жест към човек, на когото държите и на когото искате да докажете, че може да ви вярва напълно.

- Жълта роза. Значението на жълтата роза е обект на различни тълкувания. Тя задава въпрос или изразява молба към човека, към когото се поднася. Жълтата роза понякога задава въпроса дали човекът ще се върне при вас или пък изразява молба за прошка и събиране.

- Бели и червени рози. Комбинацията между тези два цвята символизира вечността – в чувствата, в отношенията, в намеренията. Белите и червените рози означават безкрайност, затова могат да се поднасят на погребения, носейки послание за вечен душевен живот.

значение на розата

Розите носят символика и чрез своя брой. Ето какво означава различния брой рози:

- ако подарите една роза, то това е открито обяснение в любов;

- ако подарите 12 рози, то това означава, че искате да поднесете благодарност или да покажете уважение;

- ако розите са 25 на брой, то това най-често символизира сърдечен поздрав или честитяване;

- ако подарите букет от 50 или 100 рози, то тогава изразявате своята истинска и вечна любов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest