sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Прогонване на бесове в християнството

Прогонване на бесове в християнството

Прогонване на бесове в християнството
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В православието обрядът по изгонването на бесове представлява четене на специална молитва, прекръстване на обладания човек с кръстно знамение, както и опушването с тамян.

Молитвата, прогонваща бесове, е най-дългата в канона на православната църква - продължителността й е 20 минути, а текстът й не се е променял в продължение на векове.

В богословската наука екзорсизъм наричат изгонването на зли духове от човешкото тяло с помощта на определена молитва. Този обряд е много древен и отвежда до изворите на християнството.

Една от най-старите библейски истории разказва как Исус Христос изгонил от един човек бесовете и ги вселил в стадо овце. "Как ти е името? ", попитал Спасителят преди това. "Името ми е Легион! ", отвърнали бесовете.

Дарбата да изгонва бесове отначало притежавал само Христос. След слизането на Светия дух върху апостолите, те също придобили тази дарба. Теолозите твърдят, че именно чрез тях тази способност е преминала след това и сред свещениците, техните последователи.

Православната църква не само не отрича изгонването на бесовете, но и активно го практикува. Свещениците, които умеят да го правят, се броят на пръсти. Право да гонят бесове имат свещеници, които преди това са получили благословия от епископа. Другите, които нямат такава, четат обичайната молитва за здраве.

Преди обряда за прогонване на бесове се препоръчва едно денонощие да се пости и да се четат молитви. Освен това трябва да се убедите, че човекът наистина е обладан:

- Обладаният от бесове се страхува от църквата. На службите се чувства зле и често губи съзнание. Напръскването със светена вода и докосването на кръста могат да предизвикат у него физически страдания. Същото става и когато вдиша тамян.

Прогонване на бесове в християнството

- Обладаният от бесове не моге да приеме нито едно от християнските тайнства. Звуците на църковната камбана предизвикват у него главоболие.

- Обладаността може да не е така явна. Може да се появява в системни болки в цялото тяло, загуба на съзнание и лошо самочувствие и извън църквата.

- Спокойният по-рано човек може да стане необикновено избухлив, раздразнителен и дори агресивен, ако в него се вселят бесове. Да ругае и проклина християнската църква, светиите...

- За обладаване може да се говори и когато преди това равнодушният към алкохол и наркотици човек изведнъж затъне в тези страсти и не може да се спре.

- Обладаните говорят от името на тези, от които са обладани, освен това могат да лаят, да кудкудякат и т.н., отбелязва в. "Астрофеномен".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
56
42
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Вес
Вес
09.07.2013 21:58
Лично присъствах на гонене да зли духове от жена.Свещенникът беше руснак ( православен ) в Руската православна църква в Римини / Италия.Молитвите бяха четени на Църковно - Славянски и италиански език ( предполагам такава е уговорката с Католическата църква,заради това че може би спонсорират храма ??!! ) По начало такива са и всички служби в тази черква.Бях наистина потресен от видяното. Като във филм на ужасите без преиграване или фалш !! Понеже ние бяхме там по друга работа, свещеникът / падре Серафино / ни отпрати преди края... След няколко години разбрах,че той е прочут екзорсист, даван е по Италианската телевизия. Ако някой друг ми разправя подобна история - едва ли бих повярвал
6
1
Анонимен
Анонимен
05.09.2018 13:12
Вес, ако ти е толкова интересно, можеш да прочетеш за Анализе Мишел, тя също е била обладана от демони и аз знам как се казват , те са : Луцифер, Юда Искариот , Хитлер ,и един свещенник на име Флеширсмен от средните векове;)!
0
0
miss981
miss981
28.02.2013 21:58
а аз веднъж гледах история на дискавъри ченъл онези за духовете и там имаше как една жена нее екзорсистка но знае как да прогони дух казва молитвата Отче наш като слага вода и чиния върху главата му и го изгони значи и ас знам как :Д
ако е вярно разбира се но дали наистина са истински историите ...
1
3
Калоян
Калоян
28.09.2012 04:07
Аз лично преживях обсебване когато бях на 20г ,ужасно е и не питайте как се отървах ,но има начини.А екзорсизма наистина се прави предимно от католици но има и някой православни които го правят,консултирал съм се със свещенници и от доста време се интерисувам.В някой по-леки случаи и аз мога да помогна телефона ми е 0878918575
3
5
Анонимен
Анонимен
20.05.2019 10:12
Калоян и какво стана след това,можеш ли да разкажеш!?
0
0
светла костова
светла костова
06.07.2012 00:50
да вярно е свитетел сам в момента и мога да ви кажа че това е ужасно.незнаем какво да направим тя е само на 18
ходихме да я прочистят но нестана каде да отидем. в момента е опоена с 100 вида лекарства.моля ви помогнете!
3
3
Анонимен
Анонимен
20.05.2019 10:14
В психиатрична клиника ,,Царевброд" потърсете помощ!!!
0
0
Флора Василева
Флора Василева
07.03.2012 12:51
Хора много сте заблудени, всеки един човек в името на Исус Христос може да изгонва бесове , стига да има Светия дух и да е свят и чист пред Господа, защото иначе е опасно ако си недостоен или живееш в грях.
1
0
мир всем
мир всем
13.08.2011 07:34
Нищо не сте чели и чули ?
Православните свещеници също изгонват бесове и има екзорсисти, но са рядко срещани, а който е на ясно с православието ще знае още, че само православните могат да ги изгонват, защото католиците и всички останали са еретици и изкривяват правата вярата! Те нямат действие на Светия Дух, а Той е, който всъщност изгонва бесовете, а не хората! Свещеникът е проводник на Светия Дух и извършител на тайнството.
3
0
Боряна
Боряна
08.08.2011 23:22
Ами по случайност прочетох коментара ти и ще ти отговоря веднага. Екзорсизмът се извършва само от католически свещенници, но по принцип християнските свещенници четат молитви на св.Киприян и св.Василий и то не всички го правят, това се прави на определени места .А християнските свещенници могат да дадат напътствия и да те поучат как да постъпиш.
2
0
Биляна
Биляна
18.05.2011 15:35
Чела съм и съм слушала, че екзорсизъм могат да извършват само католическите свещеници, това показват и филмите Екзорсизмът на Емили Роуз и Екзорсизмът на Анелиз Мичъл. Това вярно ли е или може да се извършва и от християнски свещеници ?
0
2
до Биляна
до Биляна
28.09.2015 11:28
Католици, православни, протестанти- всички са християни!
0
0