Свещената птица Кетцал

Свещената птица Кетцал
Снимка: johnhain/ pixabay.com

Вероятно всички знаете историята за Питър Пан, която всъщност се реализира като книга едва след като е написана под формата на пиеса от Джеймс Матю Пери. Негов е и великолепният цитат, гласящ Птицата е вдъхновяващо животно, което символизира свободата и духовното израстване на някои хора.

Всъщност цитатите, свързани с птиците, са безброй, като повечето от тях засягат именно свободата, която всяка една птица символизира. През вековете тези крилати са били обожествявани, служели са за свещени ритуали, присъствали са в митологията, както и в художествените произведения на редица народи.

Добре познати са ви птиците Феникс, Стимфалските птици или пък Жар-птица. Но чували ли сте за птицата Кетцал, която, макар и напълно реална, е била свещена за маите и за ацтеките?

Кетцалът, който можете да срещнете и като Кецал (без буквата „т“ по средата), обитава Гватемала, Никарагуа, Мексико, Хондурас, Панама, Ел Салвадор и Коста Рика. Тя е с големината на врана, но има вид на пъстроцветен папагал, с преобладаващи нюанси от синьо-зелено.

Поне на пръв поглед изглежда така, защото истинският цвят на оперението ѝ е кафяв. Подобна зрителна илюзия се получава в резултат на меланина в организма ѝ, който променя в различни цветове перата на обожествяваната от маите птица.

Кетцалът е била най-открояващата се птица в Новия Свят. В превод от нахуатъл (диалект на ацтеките) името ѝ се превежда "дълго перо". Тя е била символ на митологичните герои Кетцалкоатъл и Текун Уман, а перата ѝ за се използвали при практикуването на религиозни ритуали или ритуали за магии. Да се кичат с тях са имали право само вождовете, духовните водачи и по-рядко знатните мъже в различните племена.

Птица Кетцал
Снимка: Nicman / pixabay.com

Според поверията Кетцалът е птица, която не може да живее затворена. Древна легенда разказва за Кетцал, който бил хванат в плен, за да могат хората да се наслаждават на красотата му. В момента, в който Кетцалът бил лишен от своята свобода, той залинял и не след дълго умрял.

Днес, макар Кетцалът вече да не се възприема като свещена птица и на практика да е на изчезване, лесно можете да откриете някогашната му слава в редица художествени и литературни произведения от цяла Латиснка Америка. Да не забравяме, че на герба на Гватемала именно Кетцал е застанал гордо, както и че гватемалската парична единица също се казва кетцал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest