sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Поверия за магическите сили на хризантемите

Поверия за магическите сили на хризантемите

Поверия за магическите сили на хризантемите
Снимка: Flowermeaning.com
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

През 1676 година холандецът Рееде донесъл за първи път в Европа чудно източно цвете - хризантема. То обаче останало напълно непознато до 1789 година, когато капитан Пиер Бланшар го донесъл в Марсел.

През 1829 година хризантемите се отглеждат чрез семена и се появяват различни красиво обагрени сортове, които веднага впечатляват с екзотичната си красота. Не може да не се забележи колко тържествуващи, горди и многолики изглеждат тези забележителни природни дарове, гост от чужди земи. Те внушават спокойствие и хармония, помагат да се открие отново древна традиция с източен полъх, носеща магическият дъх на вечността.

В родината на хризантемата - Китай, вярват, че цветето, откъснато на ден девети от месец с номер девет от годината притежава магически сили. Известно е, че цветето атакува нервната система на всички насекоми и може би това наблюдение спомага да се развие идеята за магическата сила на хризантемата.

Това е хилядолетно поверие, но не Китай, а Япония превръща 9 септември в празник на магическото цвете. На празника е прието хората да подарят хризантема на Буда в храма му и да отнесат осветени хризантеми у дома си. Този празник води началото си от ХVІІ век и днес се чества в цялата страна като фестивал на цветето.

Хризантемата е символ на императорската власт в Страната на изгряващото слънце, изобразена е на националния герб, флага и монетите на страната, защото е свързана с красива японска легенда за създаването на Япония.

Тя гласи, че в древността жесток китайски император поискал да се сдобие с чудно цвете, растящо на съседните острови, наречено хризантема. От него можел да се приготви еликсир на живота. Цветето обаче трябвало да се бъде откъснато от човек с чести и добри намерения.

Затова по заповед на императора за острова заминали 300 младежи и девойки. Очарованието на природата ги оставило завинаги на приказния остров и те създали държавата Япония. В страната, където слънцето огрява Земята най-напред, името на небесното светило и на хризантемата са еднакви.

В Япония магическата хризантемата символизира щастието, успеха и късмета. В съседен Виетнам я асоциират с душевната чистота и бистрия ум, а в родината си, Китай, я приемат като символ на мъдростта и дълголетието.

Символика на хризантемата
Снимка: Alicja/pixabay.com

Европейците изразяват с красивото студено цвете своята дълбока печал и с нея украсяват гробовете на близките си. То е цвете на скръбта и затова венци от него се носят на поелите пътя към вечността.

Шестнадесетте златножълти листенца на хризантемата създават отношение към простото и ясното в живота и го противопоставят на сложните форми, доказвайки, че магията и изяществото са в простотата.

Това бяха някои от поверията за хризантемите - красиви и нежни цветя, показващи колко велик творец е природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest