sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Какво представлява архитектурата на съня?

Какво представлява архитектурата на съня?

Какво представлява архитектурата на съня?

Сънят обикновено се състои от две фази, критерият за разделяне на които във физиологията традиционно се счита за бързи движения на очите (Rapid Eye Movements). Въз основа на това се различава следната архитектура на съня или фази:

1. Non-REM (сън без бързи движения на очите, бавновълнов сън).

2. REM (сън с бързо движение на очите, бързовълнов сън).

Нека разгледаме по-отблизо какво се случва през тези етапи на съня.

Сънят сън без бързи движения на очите, бавновълновият сън, е разделен на три етапа:

Етап 1 (NREM1, етап на сънливост)

Архитектура на съня

Началният етап на съня, кръстоска между сън и будност. За възрастен той трае 5-10 минути. Мускулите са все още доста активни, очите правят бавни подвижни движения, клепачите могат леко да се отворят, дишането и пулсът постепенно се забавят. Алфа мозъчните вълни, характерни за състоянието на спокойна будност, започват да се заменят с тета вълните. На етапа на сън човек все още възприема заобикалящата действителност, чува разговори; такъв сън е много лесен за прекъсване.

На този етап често се появяват така наречените хипнагогични потрепвания или спазми в съня. Тези спазми са внезапни контракции на мускулите на краката, ръцете, шията и главата и могат да бъдат придружени от усещане за падане в съня, повишен пулс и изпотяване. Хипнагогичните припадъци не са вредни за здравето и се появяват периодично при всички здрави хора.

Етап 2 (NREM2, плитък сън)

По същество, първият етап от истинския сън. Налице е допълнително намаляване на мускулната активност. Пулсът се забавя и температурата на тялото спада. Очите са практически неподвижни. Тета вълните доминират върху ЕЕГ и се появяват ЕЕГ модели, характерни за този етап: вретена за сън и К-комплекси. На този етап човек прекарва по-голямата част от нощния сън: 45–55% от общата продължителност.

Етап 3 (NREM3, бавен, делта сън, понякога разделен на два етапа, 3 и 4)

NREM3 е най-дълбокият период на сън, започващ приблизително 35–45 минути след заспиване. За здравия възрастен отнема около 20% от цялото време за сън. Този период се характеризира с ниска мускулна активност, липса на движения на очите. Телесната температура, кръвното налягане и сърдечната честота достигат минималните си стойности за нощта.

ЕЕГ е доминиран от делта трептения с висока амплитуда. Някои експерти разделят този етап на два: NREM3, при който делът на делта вълните е по-малък от 50%, и NREM4, при който делта активността отнема повече от половината от общото време. За разлика от други не-REM етапи, в NREM3 човекът вече започва да сънува, въпреки че сънищата са по-малко живи и по-рядко запомнящи се от тези в бързата фаза.

Фази на съня

По време на делта сън най-често се регистрират нощни страхове, лунатизъм и сомнамбулизъм, енуреза (нощно напикаване) при деца. По време на бавновълнов сън активно се произвеждат хормони, по-специално растежен хормон (соматотропин). Растежният хормон насърчава обновяването на структурните части на клетките, тъканите и мускулите, засилва синтеза на протеини и инхибира неговото разграждане.

Сън с бързо движение на очите, бързовълнов сън

Фаза на съня, свързана с живи, запомнящи се сънища. Характеризира се с бързи движения на очите, негуларен сърдечен ритъм и дишане, повишено кръвно налягане, обща мускулна атония (възможни са индивидуални контракции на лицевите мускули и крайници). На ЕЕГ, колебания в алфа и бета диапазоните, се появяват трионни вълни, което показва висока активност на мозъка, подобна на активността по време на будност. Следователно, REM сънят се нарича още парадоксален.

REM сънят е 20-25% от нощния сън, около 90-120 минути. Първият епизод на REM сън настъпва 70–90 минути след заспиване. По време на сън продължителността на следващите REM епизоди се увеличава, достигайки до 20 минути сутрин.

REM сън е необходим за формиране на паметта и организиране на информацията. Изследванията също така показват, че REM сънят играе важна роля в асоциативното мислене и творческото решаване на проблеми.

Средно при пълен здравословен сън има пет такива цикъла по около 90 минути всеки. Всеки етап от съня има своя собствена функция и е необходим за нормалното функциониране на всички телесни системи, поддържане на имунитет, физическо и когнитивно представяне, както и емоционален баланс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest