Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Агхори - най-страшната индийска каста

Агхори - най-страшната индийска каста

Агхори - най-страшната индийска каста

Всеки индус смята, че неговият живот е пряко обвързан с неговата карма. Именно от нея се определя в коя каста ще се родите, тоест зависи от това, какво сте правили в миналия живот.

Така например, ако сте родени брахмани в семейството на свещеник, тогава вашата карма ви е довела до това.

Има обаче една подкаста на недосегаемите, от която се боят всички, тъй като техният начин на живот е страшен дори в очите на индусите.

Агхори - най-страшната индийска каста

В Индия се смята, че освен правилата на кастите, човек има четири основни цели:

- кама - смислово удовлетворение;

- артха - материален просперитет;

- дхарма - морал и праведност;

- мокша - освобождаване от цикъла на раждане и смърт.

Тези цели са последователни и е невъзможно да се постигнат последните, тоест без да са били достигнати предходните, следователно, по-възрастните се отдават на постигането на мокша.

Най-екзотичните и дори страшни представители на индуизма се наричат агхори. Те се концентрират върху тантрични практики с много особен характер: ядат мъртвите тела на хората с ритуални цели, спят на трупове, използват купи, направени от човешки черепи за ритуалите си, медитират на местата на кремация, употребяват алкохол и наркотици.

Има вярвания, че дори практикуват така наречения ритуален секс с трупове, както и с жените от по-ниските касти. Поради това много индуси като цяло отхвърлят агхорите, вярвайки, че те нямат нищо общо с индуизма и не принадлежат към тяхната религия.

Агхори

Самите агхори са сигурни и уверени, че именно този път на нарушаването на всички норми и правила е най-краткият за постигането на духовно просветление и освобождаване от оковите на светските привързаности в обществото.

Те се мажат дори с пепелта, която се получава по време на кремацията на труповете, а на врата им висят огърлици от човешки кости. Дрехите им са черни, очите са упоени от употребата на различни опиуми, а съзнанието е промито от алкохола.

Вярванията на агхори са изключително странни за европейците - и не само. Според тази каста целият свят е една голяма крипта, в която всички, включително и те, вече са мъртви. Неизбежността на смъртта следва от самия факт на раждането.

Дори самите индуси много се страхуват тях. Те вярват, че имат магически сили - сидхи, и то не обикновени, а особено мощни. Размивайки линията между чистото и мръсното, агхори един вид размиват линията между доброто и злото.

Могат да бъдат срещнати в цяла Индия, но са концентрирани основно в близост до свещения град Тарапит в Западен Бенгал. Това е един от основните центрове, където индусите носят телата на мъртвите си за кремация. Много агхори могат да бъдат намерени и близо до свещената река Ганг, Варанаси. Те вярват, че консумацията на частите от труп спира стареенето и дава на човек допълнителни способности като да левитира или контролира времето.

И въпреки че днес правителството на Индия се опитва да изкорени кастите, това няма да е никак лесно. Това са традициите и вярванията на обществото, които са резултат от хилядолетна история, а индусите вярват и почитат своите предци и техните предписания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest