sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни Факти»Как става известна маската на Гай Фокс

Как става известна маската на Гай Фокс

Мариана В.Мариана В.
Джедай
451340
Как става известна маската на Гай Фокс

Запомнете, запомнете 5 ноември … култовата фраза от филма V като Вендета е останала завинаги запечатана в умовете на онези, които са го гледали.

Това се дължи не само на главният герой, но и на цялостната концепция на лентата, в която главният герой призовава цялото общество да обърне внимание на един несъстоял се бунт, да си вземе поука и да започне нов етап в историята на Англия.

Датата не е избрана случайно. На 5 ноември 1605 година Гай Фокс е заловен в тунел под сградата на парламента заедно с 36 бурета барут. Заловени са и няколко негови съучастници, които искали да организират Барутен заговор, който да възпламени тиранията на крал Джеймс I.

Неуспелите атентатори платили скъпо за дързостта си. Гай Фокс и сподвижниците му са обесени, разчекнати, разчленени на 4 части - за наказание и за назидание.

Маската на Гай Фокс се използва от много протестиращи срещу статуквото

Повече от 400 години след смъртта си обаче лицето на Гай Фокс става известно на много повече души, отколкото приживе. Причина за това е маската с неговия лик, която се превръща в символ на бунта срещу авторитетите, правителствата и авторитарното управление.

За първи път маската с лика на Гай Фокс е била използвана във филма V като Вендета, като за основа на лицето е взета автентичната му посмъртна маска. Но към нея са добавени артистични допълнения като зачервени бузи и завити нагоре мустаци.

Автор на световно известната маска е Дейвид Лойд, изтъкнат британски илюстратор на комикси.

Известността на маската на бунтовника обаче не се дължи на каузата, която е защитавал, не се дължи и на филма, която го прави известен. Маската на Гай Фокс става известна най-вече заради това, което символизира - съпротивата срещу статуквото.

Маската на бунтовника се превръща в хакерски символ, след като е припозната от хактивистката група Анонимните. Хактивистите (от хаквам и активисти) използват интернет и технологиите за да разпространят идеите си за нов социален ред.

Маската на Гай Фокс

Те стават особено актуални с популярната си кампания, насочена срещу сциентологията.

Като символ в интернет маската на Гай Фокс се появява през 2004 година и оттогава насам тя придобива все по-голяма популярност. Носят я хора на митинги и демонстрации, хора, които искат да протестират срещу установения ред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest