Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Най-странните сгради в света

Най-странните сгради в света

Най-странните сгради в света

Сграда, жилищна или обществена, може да се построи от много материали - тухла, камък, дърво, бетон, стъкло, метал. Освен материали обаче в нея трябва да се вложи мисъл, душа, мечти и въображение. Това прави постройката различна със свое лице и характер.

Наричат някои сгради странни. Те наистина изглеждат необичайно на фона на подобните една на друга останали постройки в пейзажа. Кое обединява необичайните сгради и ги различава от останалите?

Това е въображението, оригиналните идеи, усилията и смелостта да се направи нещо различно. Ето някои от тези смели хрумвания - апотеоз на усилията и таланта на своите създатели.

Kasa Mila, Испания

Каса Мила е една от най-странните сгради в света

Няма как да не започнем от някоя от чудноватите постройки на архитектурния гений Антони Гауди. Всичките му творби са необичайни, но красиви и неповторими. Каса Мила (Kasa Mila) е построена като дом за семейна двойка. Странното в сградата е липсата на дори една права линия. Гауди е бил убеден, че правите линии са скучни, а кривите са божествени, с тях домовете стават достойни да бъдат обитавани от Бога. Успял е да го докаже с Каса Мила, както и с цялото си творчество.

Замъкът на Шевал

Замъкът Шевал - най-странните сгради в света

Тази постройка е истинско доказателство колко велики неща може да постигне един обикновен човек, ако истински вярва в мечтите си и ги следва неотклонно.

Замъкът Шевал не е творение на прочут архитект или богат аристократ, а на обикновен пощальон, който имал необикновена мечта - да има собствен замък. Той случайно открил интересен камък, който го поразил с вида си и го отнесъл у дома. В продължение на две десетилетия Фердинанд Шевал събирал странни камъни в двора си, докато разнасял пощата на хората. Накрая започнал строежа на своя мечтан замък. Самоукият архитект стиковал камъните с вар, хоросан и цимент, ваейки своето творение. След повече от тридесет години трудът на пощальона бил възнаграден с чудно красив замък, който освен всичко станал туристическа атракция.

Сградата на националния театър в столицата на Китай

Театърът в Пекин е една от най-уникалните сгради в света

Проектът принадлежи на европейски архитект и дълго е бил отлаган, защото е изглеждал съвсем непрактичен. Елипсовидната сграда, прилична на яйце, е наистина странна, титанът и стъклото, от които е изработена, придават невероятен вид на творението.

Кривата къща в Полша

Кривата къща в Полша - една от най=нестандартните сгради в света

Това е една невероятно структурирана сграда в полския град Сопот. Постройката е нова, издигната е само преди 16 години. Основната идея е да бъде крива, но кривините да са разположени симетрично. Тя не е грозна, както се очаква. Само изглежда странно. Освен това буди интерес как е построена на практика това гениално хрумване.

Къщи от приказките

Който иска да живее в приказка, може да си построи като горката къщичка в Уелс или къщата охлюв с София. Нужни са само смелост и вдъхновение. Както и богато съображение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest