Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»На 7 юли имен ден празнуват кръстените на Неделя

На 7 юли имен ден празнуват кръстените на Неделя

На 7 юли имен ден празнуват хората с име на любим ден от седмицата

На 7 юли църквата отбелязва празника на Света мъченица Кириакия, чието име в превод означава Неделя.

На този ден празнуват всички с името Неделя или Неделчо и техни производни като Недялка, Недялко, Дельо, Делчо, Неда, Недко, Нели, Нелина и други.

На този празничен ден според народните вярвания се гадае каква ще бъде зимата. Ако времето е горещо, зимата ще бъде тежка и дълга. Дъждовното и прохладно време обещава мека зима.

На празника според поверието не бива да се работи никаква работа особено от жените, защото светицата ще се разсърди и ще прати болест и смърт на тези от тях, които не са почели празника.

За празничния ден, известен още като Пресвета Неделя, стопанката на всеки дом приготвя обредна питка и трябва да ги раздаде на места, наречени на светицата - църква, параклис или друго свято място.

Вярва се, че ако болен се измие или изкъпе с вода от лековито изворче или аязмо на този ден, веднага ще оздравее.

Коя е Света Кириакия (Неделя), чийто празник се отбелязва на 7 юли?

Храм Света Неделя

Света Кириакия (Неделя) е родена през ІІІ век в Мала Азия. Родителите на бъдещата светица били много благочестиви и вярващи християни и от малка я насочили към християнската вяра.

Като девойка Неделя отказала на всички младежи, които я искали за жена, защото решила да се посвети на Бога.

При император Диоклетиан започнали гонения срещу християните и родителите на Неделя, както и тя самата, пострадали от тях. Девойката попаднала в тъмница и била подложена на изтезания с огън. Още тогава Бог пращал чудеса на ревностната християнка, за да устои на мъченията.

На 7 юли 289 година Неделя била посечена от императорските войници.

В престолния град Търново били пренесени светите мощи на Неделя по-късно, за да се съхраняват и почитат в християнски храм, а патриарх Евтимий написал похвално слово за нея.

Иконите изобразяват светицата като красива млада жена в традиционни дрехи. Почитат я в Странджа, Родопския район, в Пиринско и вярват, че празникът Голяма Неделя е майка на всички неделни дни от седмицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest