sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Земетресение на Марс! Учените в ступор

Земетресение на Марс! Учените в ступор

Земетресение на Марс
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

От всички планети от нашата Слънчева система най-голям интерес сред хората на Земята, освен Луната, предизвиква Марс. Интересът към естествения ни спътник е съизмерим с този към Червената планета, тъй като човечеството планира колонизирането на Марс в недалечно бъдеще.

Космически апарати непрекъснато следят това, което се случва на Марс, за да научим колкото може повече за тази загадъчна, но все по-близко изглеждаща планета, която хората смятат, че един ден може да стане нов дом на човека.

Марсотресението, регистрирано от космическия апарат Ин Сайт

Националното управление за изследване на космическото пространство на САЩ - НАСА, е изпратило космическия апарат ИнСайт към Марс и непрекъснато получава сведения за случващото се там. На 6 април 2019 година апаратът изпрати сигнал за лек трус на Марс. Това е първото регистрирано природно явление от този тип на планетата, което развълнува както специалистите, изследващи процесите на Марс, така и цялата общественост.

Сигналът е оприличен от учените на лекото бучене на вятъра, което познаваме като явление на Земята и според специалистите източникът му се намира в дълбините на Червената планета.

Марс

Този факт доказва, че Марс е сеизмично активна планета. Това е изводът на френските специалисти от института по физика на Земята, който отговаря за експеримента.

Учените се надяват чрез апарата да бъдат събрани данни за процесите, които текат във вътрешността на планетата, което ще даде яснота за процесите, довели до образуването на Червената планета преди милиарди години.

Учените казват, че месеци наред са чакали първото марсотресение и то вече е факт.

Значение на новото откритие, свързано с Марс

Специалистите обясняват, че постигнатото е продължение на работата, започната още от стъпилите на Луната астронавти в мисията на Аполо. Те са инсталирали сеизмометрични уреди, с които са регистрирани хиляди трусове на Луната.

От Марс обаче досега е улавян само фонов шум. Сегашното достижение поставя началото на нова наука - марсианска сеизмология.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest