Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Любовната история на Цезар и Клеопатра

Любовната история на Цезар и Клеопатра

Цезар

Специалистите по древна история смятат Гай Юлий Цезар за един от най-великите военни стратези и тактици в световната история. Заедно с това през целия си живот Цезар е бил определян като един от най-добрите оратори и създатели на проза в Рим. От риториката и стила на Цезар е бил впечатлен дори такъв блестящ оратор като Цицерон.

Много и различни качества, ум и умения са необходими, за да може един човек да съчетае в себе си такива заложби. Всеки, който успее, несъмнено е изключителна личност. Такава личност е Цезар, може би най-известният мъж, управлявал някога Рим.

Изследователите на древната история смятат египетската владетелка от династията на Птолемеите Клеопатра VІІ за най-забележителната жена на древността.

Тя продължава да бъде еталон за красота и днес, макар че всички знаят за твърденията на Плутарх за нея, че всъщност тя не е красива в смисъл на красота от пръв поглед. Определят я даже като некрасива на външен вид.

Нейната красота се заключава в неустоим чар, огромна харизма, забележителна осанка, които очароват и грабват. Всички тези качества са отражение на забележителен вътрешен живот, който се опира на висока култура и образование, блестящ ум и способности в много науки и изкуства като математика, философия, музика, живопис, владеене на невероятно много езици.

Поотделно тези личности са известни и щяха да намерят достойно място в историята, защото на тях древността дължи много.

Те са забележителни като политици. Тяхното управление бележи епоха за държавите, които управляват. Всеки от тях е безкомпромисен владетел, който поставя политиката на първо място и отдава целия си огромен личен потенциал за издигане на Рим и Египет до мястото, което са смятали, че държавите им трябва да заемат в древния свят.

Клеопатра

Историята щеше да отдаде заслуженото на всеки поотделно, но тя прави събитията много интересни като среща тези най-велики за времето си личности очи в очи. Би било необяснимо, ако те се бяха разминали, защото сходствата предизвикват привличане. Цезар и Клеопатра не се разминават и срещата между тях създава една от забележителните любовни истории на древността, макар трагичните събития в нея да не са главното, с което се отличава.

Срещата на Цезар и Клеопатра - исторически сведения и легенди

Причините да се срещнат Цезар и Клеопатра са чисто политически. През 49 година преди новата ера в Рим избухва гражданска война, следствие на противоборството на двамата опоненти - Помпей и Цезар.

Те се срещат няколко пъти на бойното поле, където Цезар побеждава безапелационно, благодарение на изключителния си военен гений. За да се спаси, Помпей бяга в Александрия, но Цезар го преследва до там.

По това време Египет е напълно зависим от Рим. Фараонът управлява формално своето царство, но това не пречи в двореца да се вихрят интриги и стремежът към властта да движи целия живот на управляващите.

При пристигането си в Александрия, Цезар заварва същото положение, като в Рим, в Египет също има гражданска война. Там борбите за власт и надмощие се водят между настоящия владетел от династията на Птолемеите - Птолемей ХІІІ и неговата сестра и съпруга - Клеопатра VІІ.

В Египетското царство по онова време властта се упражнява от Птолемеевата династия отпреди 300 години. Птолемеите окупират управлението на Египет след смъртта на Александър Македонски и разпадането на огромната му империя.

Военачалникът му Птолемей І Сотер взима Египет и създава династичната Птолемеева линия.

За да запазят властта в семейството, наследниците му започват да се женят едни за други. Обичайно за времето на І век преди Христа е сестра да бъде женена за брат си, какъвто е случаят с Клеопатра и един от нейните братя - Птолемей ХІІІ.

Причината за тези потресаващи бракове е, че жената не може да управлява като напълно независим и единствен владетел. Така че Клеопатра, която е избрана от баща си да управлява заедно с него, след убийството му не може да остане като фараон и се налага да сключи фиктивен брак с един от по-малките си братя. Конфликтът всъщност е между Клеопатра и съветниците на малолетния фараон, поддържани от сестрата на Клеопатра - Арсиноя. Те успяват да я прогонят в Сирия.

При идването на Помпей в Александрия, той е убит от бивш римски военен, който е на служба в момента при малолетния фараон. Целта е благоразположението на Цезар да бъде спечелено за фараона. Става обаче точно обратното. Цезар е потресен от вероломното убийство на Помпей и взима страната на Клеопатра.

Една от легендите гласи, че Цезар се разплакал, когато му поднесли като подарък главата на достойния му противник - Помпей.

Любовната история на Цезар и Клеопатра

Легионите на Цезар разбиват армията на Птолемей ХІІІ в битка, проведена близо до Нил. Това става през 47 година преди Христа. След тази победа Клеопатра официално става владетел на Египет.

През пролетта на същата година Цезар и Клеопатра празнуват триумфално победата си. Процесията от 400 кораба минава по Великата река и така Цезар е въведен в разкоша на живота, който водят източните владетели.

Съвсем в стила на приказките от Изтока, една легенда разказва, че Клеопатра се представила на Цезар по много ефектен начин. Римският военачалник получил скъп килим, а когато го развил, в него била Клеопатра.

Цезар прекарва няколко месеца в Египет с Клеопатра, а после заминава за Близкия изток, където разбива в битка владетеля на Понт Фарнак ІІ, след което е избран за диктатор за 10-годишен период.

От връзката на Цезар и Клеопатра се ражда син, наречен Цезарион. От това събитие започва световната слава на Клеопатра. Цезарион е единствен син на Цезар и се явява главен претендент за негов наследник. Цезар обаче не желае опасна съдба за сина си и никога не го посочва за свой наследник. За такъв е избран племеника му - Октавиан, когото Цезар осиновява. На него оставя богатствата си, както и титлата си, която да го легитимира като законен владетел.

Цезар и Клеопатра никога не се женят, въпреки че връзката им е публично достояние. По това време подобни случаи се приемат естествено.

Има предположения, че Клеопатра и Цезарион посещават няколко пъти Рим и отсядат във вилата на Цезар извън Рим. През 44 година преди Христа, те отново са във Вечния град. Борбите за власт в Рим са в разгара си и срещу Цезар е организиран заговор за убийство. На 15 март същата година Цезар е убит в Рим.

Клеопатра е потресена от убийството на Цезар, но успява веднага да се съвземе и се връща в Египет. У дома тя бързо си възвръща управлението и отново е начело на страната, този път с другия си брат - Птолемей ХІV. Бързо си разчиства сметките и с него, както и със сестра си Арсиноя и управлява заедно със сина си Цезарион.

В политическата дейност, на която е подчинен целият живот на владетелката на Египет, ясно се очертава основната цел, която я движи - величието на нейното собствено царство. Любовните истории на Клеопатра са подчинени на тази висша цел. Убийството на Цезар не съсипва Клеопатра, тя се възползва в максимална степен от него, за да намали властта на Рим над Египетското царство.

Животът на Клеопатра завършва през 30-та година преди Христа в следствие на самоубийство с отрова, след като тя и следващият влиятелен мъж в нейния живот, Марк Антоний, губят битката срещу Рим. Легендата гласи, че Клеопатра се оставя да бъде ухапана от кобра, защото според египетските представи, така човек става безсмъртен.

Съдбата на наследника на Цезар и Клеопатра

Когато Клеопатра се самоубива, нейният син Цезарион е почти на 18 години. Той вече е фараон на Египет заедно с майка си, но потеклото му дава право да претендира за власт и над Рим. Този факт застрашава мястото на посочения от Цезар да бъде негов наследник, а именно Октавиан.

Клеопатра е наясно, че животът на единствения син на Цезар е застрашен, особено след като един от триумвирите - Марк Антоний, го обявява за официален наследник на Цезар под давлението на Клеопатра. Затова тя организира бягството му в Индия. Младият фараон не успява да се спаси, той е подмамен да се върне и убит по заповед на Октавиан Август.

След смъртта на Цезарион династичната линия на Птолемеите е прекъсната. Египет става Римска провинция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest