Великденски легенди

Великденски легенди

Народните обичаи в календара са много, но безспорно Великден е сред най-важните или дори най-важен от всички. Много от обредите, свързани с празника, са повлияни от религиозните християнски вярвания и древните легенди.

Сред тях обаче има твърде много по-стари вярвания още с езически и митологичен произход. Преходът от зимата към пролетното събуждане на природата е в основата на всички обичаи и обредни действия, извършвани преди празника.

Това е време, в което хората се обръщат към всички природни сили. Ритуалите са предназначени да спечелят закрила от добронамерените и защита срещу злосторниците в природния свят.

Народни поверия, обичаи и легенди за Великден

- Един от малко известните Великденски обичаи е забраната да се изпълнява музика от какъвто и да е инструмент. Много легенди за Великден разказват за кавалджии, които не спазвали тази забрана и свиренето им събудило самодивите. Те наказвали всеки, който наруши спокойствието им.

- Най-много поверия има около червените великденски яйца. Боядисаното в цвят като кръвта на Божия син яйце има магическа сила. Особено силни са боядисаните в червено яйца на Велики четвъртък преди изгрева на слънцето.

Легенди за Великден

- Поверията около Велики четвъртък не спират с боядисването на яйцата. В ден четвъртък не трябва да се бърка в полога на кокошките, но четвъртъка преди Христовото Възкресение прави изключение.

Яйцата, снесени на Велики четвъртък, се боядисват първи. Най-голяма сила има яйцето, снесено най-напред. Според тази Великденска легенда, първите боядисани яйца трябва да се сложат в сито и да се изнесат на навън, за да ги види Слънцето и да се зарадва.

Радостта му ще премине в усмивка и денят ще бъде слънчев. Тези яйца имат силата да пазят дома и хората, а също и да лекуват. С тях се извършват редица ритуали.

Легенди за Великден от езически времена

Великденските обичаи са отглас от по-стари вярвания от езически времена. Съществува древна легенда, която разказва, че в старо време Бог ходел между хората, помагал им и ги лекувал.

По това време едно царство било владение на зъл магьосник. Той не обичал хората и затова заключил водата и Слънцето в дълбока пещера, за да не могат да се ползват от тяхното благодатно въздействие.

Тогава земята изсъхнала, нищо не се раждало, а птичките побягнали далече.

В това царство живеел млад мъж с двете си деца - момче и момиче. Един ден той отишъл в гората, за да изрови корени за храна. Там издялал от дърво едно яйце, боядисал го с червена глина и като се прибрал, го оставил при децата, за да го намерят на сутринта.

Обичаи и традиции на Великден

През нощта сънувал как един старец го предупредил, че на другия ден злият магьосник ще дойде, за да отвлече децата му. Казал му да не се бои, а да вземе яйцето, което направил, в ръка. Това бил Дядо Великден.

На сутринта магьосникът наистина дошъл със своята каляска и се втурнал в къщата, но бащата взел червеното яйце и го вдигнал високо над главата си.

Силна светлина огряла земята, а от нея злият магьосник ослепял и вече не притежавал силата да властва над хората. Тогава всички хора се събрали, разбили катинарите и пуснали Слънцето и водата навън.

Природата разцъфтяла, птичките се завърнали и всичко възкръснало за нов живот. Оттогава хората празнуват празника на дядо Великден и боядисват червени яйца.

Денят на Възкресение отменя всички забрани от страстната седмица преди празника. Всички обличат новите си дрехи, връзват люлки и се люлеят за здраве.

Животът застава пред новото си пролетно начало, а хорото на Великден повтаря формата на Слънцето. Този култ, дошъл от древността, говори за устойчивостта на народните традиции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest