Тайната на Римската порта към Ада вече е разкрита

Тайната на Римската порта към Ада вече е разкрита

В древността римляните изпитвали страхопочитание към храма Хиераполис, разположен на територията на съвременна Турция. Причината е, че всяко живо същество, прекрачило прага, умирало. Изключение правели единствено посветените жреци.

1

Римляни

Римляни - Актуални заглавия и публикации. Паранормални явления, загадки и всичко относно Римляни. Нашите статии за Римляни от древността до днес. Феномени, древни цивилизации, паранормални събития и Римляни.
Римляни - Боговете в Древен Рим

Боговете в Древен Рим

08.02.201802850

Божествата, почитани от римляните, са почти необозримо множество. Пантеонът се формира първоначално под влияние на етруските вярвания, пряко и косвено е влиянието на гръцките вярвания, множество богове проникват в Рим от източни религии.

Римляни - Седмицата преди Коледа римляните чествали Сатурналии

Седмицата преди Коледа римляните чествали Сатурналии

18.12.201701556

Макар и да са били езичници, всяка година древните римляни отбелязва седмицата преди Коледа със специални тържества. Тези празници се наричали Сатурналии и били посветени на бог Сатурн.

Римляни - Заговорът на Катилина

Заговорът на Катилина

04.05.201701106

Луций Катилина бил заможен римлянин, който, като повечето хора от висшето общество по това време, обичал да живее в разкош и постоянни гуляй, дори да не може да си ги позволи.

Римляни - Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

02.05.201707347

За осемте столетия, в които растяла и процъфтявала Римската цивилизация, тя унищожила стотици други. През този дълъг период от време стотици мъже и жени се изправяли смело пред римските легиони в името на свободата и в опит да спрат напора на великия град

Римляни - Отвратителните факти за Древен Рим, които не се учат в училище

Отвратителните факти за Древен Рим, които не се учат в училище

20.04.2017028956

В Древността Рим е бил средище на цивизация и култура или поне така пише в учебниците по история. Истината обаче е, че древните римляни спазвали и традиция, които са в пълен разрез с представата за цивилизованост.

Римляни - Нова теория: Римляните открили Америка

Нова теория: Римляните открили Америка

02.04.201601235

Христофор Колумб стъпва на Бахамите през 1492 година. Дълго време всички смятаха, че той е първият неместен човек, акостирал на бреговете на Северна или Южна Америка. Дали това е така?

Римляни - Тракийски наблюдателници в Белоградчишките скали

Тракийски наблюдателници в Белоградчишките скали

25.01.201501303

Белоградчишката крепост се намира съвсем близо до град Белоградчик, сред прочутите Белоградчишки скали. Десният скален масив над нея е известен като Първа плоча.

Римляни - Откриха най-старата тоалетна дъска в света

Откриха най-старата тоалетна дъска в света

02.09.201401580

Учените са изключително горди с откритието си във Виндоланда, тъй като досега никога не са се натъквали при разкопки на дървена тоалетна дъска.

Римляни - Извори на българските имена

Извори на българските имена

28.05.2014045520

Българската именна система отразява богатата ни история. Тя е едно отражение на траките, гърците, славяните, прабългарите и римляните. Християнството оказва голямо влияние върху имената.

Римляни - Легендата за Белоградчишките скали

Легендата за Белоградчишките скали

07.10.201306212

Разпространяват се всякакви легенди за Белоградчишките скали, но най известната от тях е наречена Мадона и детето.