6 562 Статии,9 533 Сънища,5 386 Истории
4.2 от 19 Гласа

Паралелните светове

Паралелните светове

Съществуват ли други светове освен нашия – това е загадка, която все още остава неразрешена. Алберт Айнщайн през целия си живот искал да създаде „теория за всичко”, но така и не успял.

С нея той искал да изведе законите на създаването на света. Днес се смята, че до целта се доближава най-вече теорията на суперструните. Тя не само обяснява процесите на разширението на Вселената, но и потвърждава съществуването на други вселени, които се намират до нашата.

Космическите струни представляват изкривяване на времето и пространството. Те могат да бъдат по-големи от самата Вселена, макар дебелината им да не надвишава размерите на атомно ядро.

За пръв път паралелните светове са споменати в разказите на писателя Хърбърт Уелс. През петдесетте години на двадесети век завършилият Принстънски университет Хю Евърет поразил колегите си с темата на докторската си дисертация за разкъсването на световете.

Паралелните светове

Според теорията му всеки миг всяка вселена се разкъсва на голямо количество себеподобни вселени и всеки миг всяка следваща вселена се разкъсва по същия начин.

Във всяка от вселените съществувате вие. В единия свят вие пътувате с метрото, в друга летите със самолет, в трета сте слуга на някого, в четвърта вие сте владетел на света.

През осемдесетте години на двадесети век професорътт по физика в Станфордския университет Андрей Линде построил теорията си върху Големия взрив, в резултат на който е възникнал зародишът на Вселената ни.

Според него има много други подобни зародиши. Линде смята, че не е далеч денят, в който хората ще могат с лекота да преминават от една вселена в друга.

Професорът от Кембриджския университет Мартин Рийс смята, че вероятността от зараждане на живот във Вселената е толкова малка, че прилича на чудо.

Той смята, че има много паралелни светове, които служат на природата като експериментално поле за създаване на живот. Според професора по физика от Пенсилванския университет Макс Тъгмарк паралелните светове съществуват извън времето и пространството.

А Вие какво смятате, има ли паралелни светове? [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Коментари (11)

1
0
Отговор
Monny Monsterr

2015-03-08, Оценка 5.0 от 5 за Паралелните светове

Като прочетох статия се сетих за едно предаване, в което даваха за струните на вселената, за разширяването и разкъсването и. За това как в един свят ти вземаш едно решение, но едновременно с това в други - паралелни светове вземаш други решения и в това се състои самото "разкъсване" на вселената на различни паралелни вселени. Темата е много интересна и обширна. Но това е само теория. В крайна сметка за вселената се знае съвсем малко - ако трябва да правим сравнение, знанието ни за вселената е прашинка на фона на самата вселена. ;)
5
0
Отговор
Сашо

2014-07-18, Оценка 5.0 от 5 за Паралелните светове

мисля ,че е възможно да съществуват
8
0
Отговор
Хюит льо Суар

2014-03-06, Оценка 5.0 от 5 за Паралелните светове

Разбира се, че има паралелни светове, както и друга разумна форма на живот. Хората не можем да осъзнаем в каква сложна схема се намираме. Просто една малка част от голям експеримент. Но все още не сме достигнали това ниво на мисълта, пък и няма да го достигнем, за да успеем да опознаем напълно Вселената, в която живеем.
7
0
Отговор
мимба

2013-07-31, Оценка 4.0 от 5 за Паралелните светове

МОЯТА ГЛЕДНА ТОЧКА ОТ ТОВА,КОЕТО СЪМ ВЪЗПРИЕЛА ЗА И ПРОТИВ Е,ЧЕ ИМА ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВЕ.НЕ Е ВЪЗМОЖНО ПРИ ТОЛКОВА ГАЛАКТИКИ /ЧЕ НЕ Е САМО НАШАТА ГАЛАКТИКА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА НИКОЙ НЕ СЕ СЪМНЯВА/ДА НЕ СЪЩЕСТВУВА ПЛАНЕТА, КОЯТО ДА НЕ СЕ ДВИЖИ ОКОЛО СОБСТЕНАТА СИ ОС И СПИРАЛОВИДНО ОКОЛО СВОЯТА ГАЛАКТИЧЕСКА ЗВЕЗДА В ТАКАВА ОРБИТА,ЧЕ ДА НЯМА УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ Т. Е. ИМА ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВЕ.
6
0
Отговор
Методи

2013-06-09, Оценка 5.0 от 5 за Паралелните светове

Проявяваме се на всякъде и във всичко едновременно.Тук сме да осъзнаем това и да обединим всичко това в едно.
9
0
Отговор
Мари

2013-05-24, Оценка 3.0 от 5 за Паралелните светове

Абсолютно всичко което можете да си помислите съществува в действителност!!!!!Друг е факта дали го осъзнаваме,разбираме и т.н.....
2
0
Отговор
yordan

2013-05-02, Оценка 3.0 от 5 за Паралелните светове

До 100 -200 години ще хората ще разберат хипотеза е това за сега
2
0
Отговор
йордан

2013-02-05, Оценка 5.0 от 5 за Паралелните светове

Със сигурност съществуват на скоро слшах и за супер вселената, обединяваща всички праралелни вселени.

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

От другите сайтове