Американка на 116 г. е вторият най-стар човек

Гертруда Уивър

Американката Гертруда Уивър от щата Арканзас, която тази година навърши 116 години, бе обявена от Рекордите на Гинес за втория най-стар човек на планетата.

На първо място в класацията на Гинес е японката Мисао Окаве, като възрастовата разлика между нея и американката е само 4 месеца.

Гертруда Уивър бе призната като втория най-възрастен човек на планетата, след като бяха потвърдени проучванията на геронтологическата изследователска група в САЩ и Книгата на рекордите Гинес.

Актът за раждане на американката доказва, че тя е родена през 1898 година в югозападен Арканзас, на границата с Тексас. Сега Гертруда живее в град Кемдън, щата Арканзас.

През 1915 година американката се омъжва, когато е само на 17 години - в пика на Първата световна война.

Заедно със съпруга си Гертруда има общо 4 деца, от които до момента е жив само един от синовете ѝ, който е на 93 години.

От 7 години американката живее в старчески дом, където посрещна своя 116-ти рожден ден.

На въпрос как е постигнала подобно дълголетие, жената отговаря, че ѝ помагали вярата в Бог, трудолюбието и любовта към ближните.

През март тази година най-възрастният човек на планетата – японката Мисао Окаве навърши 116 години. Тя бе вписана официално в Книгата на рекордите на Гинес през месец юни миналата година.

Окава получи статута на най-възрастен жител на планетата, след като на 117 години през 2013 година почина нейният сънародник Джироемон Кимура.

Рекордьорката е родена на 5 март 1898 година, като за дългия си живот е успяла да се сдобие с три деца.

Японката живее в дом за възрастни хора от 18 години, като казва, че дължи дълголетието си на здравословната храна и сън.

"Госпожа Окава се храни добре по три пъти на ден и спи по 8 часа. Тя обича суши, особено от скумрия, а също ориз на пара с оцетен сос. Хапва си тези ястия поне един път на месец" – разказва служител от дома за възрастни хора.

Япония е страната, в която живеят най-много дълголетници, като според официалните данни столетниците в държавата са над 50 000.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари