Древноегипетските богове

 • 28.08.17 01:40#1Иван ТашевИван ТашевРегистрация: 15.04.17Град: ЕлховоОтговори: 1Древноегипетските боговеЕгипет е цивилизация с хилядолетна
  пленяваща ума история. Тя е известна и асоциирана с фараони,Нил,пирамидите,невероятна архитектура,но и със своите божества.

  Египетските богове смайват със своите странни и чудни форми- от хора с глави на животни, до животни с глави на хора (има разбира се богове с изцяло човешки облик).

  По-долу ще разгледаме някой Египетски божества:

  Ре
  Познат повече като Ра, е главно египетско божество, бог творец и образ на слънцето. Името му означава "Този,който се възвислява". Същата дума, употребена в египетски език не като божествено име,означава "слънце","ден","светлина". Главен култов център е Хелиопол.

  Озирис
  Усире -името му вероятно означава "Престол на окото",но е възможно и друга етимология. Озирис(Усире) се изобразява като човешка фигура, която държи царски жезли. Той носи короната на Горен Египет, допълнително украсена с щраусови пера. Тялото му е повито с ленени платна.

  Озирис е олицетворение на мъртвия египетски цар. Озирис,заедно с Изида и Нефтида са фключени в Хелиополската деветка. Съдия и владетел на подземния свят/отвъдното(Дуат). Той се нарича Хентииментиу (този който е начело на западните(т.е на мъртвите)), защото е владетел на отвъдното.

  Анубис
  Египетското му име е Инпу. Той е бог на мъртвите и погребенията. Вероятно името Инпу (на гръцки Анубис)означава "пале",кученце". Най-често се изобразява като чакал или куче с черен цвят.

  Анубис е пазач на некропола и мъртвите. Той предвожда душите на мъртвите към съда на Озирис, оттук идва е и късното му название "Психопомп" (на гръцки -"водач на душите).

  Птах
  Бог творец на град Мемфис. Съпруг на Сахмет и баща на Нефертум,с който съставят божествена триада в Мемфис.

  Птах е в образа на творец, който създава света,като замисли имената на нещата преди да изговори. Това ни довежда до мисълта, че светът е създаден от слово. Главен култов център е град Мемфис.

  Сет
  Зъл бог,брат на Изида и Озирис. Няма точна етимология името му. Сет въплъщава силата на разрухата и агресията. Нарушава хармонията и реда.

  Сет убива бога Озирис за да завземе трона,но синът на Озирос- Хор го побеждава. Не се знае кое е животното на божеството.

  Богини:

  Изида
  Една от най-важните богини. Името и означава "Престол". Съпруга на Озирис и майка на Хор. Изобразява се като жена върху главата на която има знака на престол,изразяващ името й. Понякога вместо престол,на главата й е изобразяван корона от рога слънчев диск между тях.

  Богиня на майчинството,магията(Хека), покровителка на фараон и са я считали за митологична майка на фараона.

  Нефтида
  На египетски Небет-хут("Господарка на дома)е дъщеря на Геб и Нут,съпруга на Сет.

  Изобразява се като жена с йероглифния знак " кошница(означаващ "господар)и "дом" на главата си. Нефтида и Изида се отъждествяват с оплаквачките и жризите който се грижат за "мъртвия" Озирис, и въобще всички мъртви.

  Бастет
  Богиня котка. Първоначално се изобразява като богиня-лъвица. Името й означава"Тази от баст" . Местно божество на град Бубастис. Бастет е дъщеря на Ре и закрилница на майки и деца. Пази жените по време на бременност. Тя се свързва със забавлението и музиката. Отъждествява се със Сахмет ,която олицетворява наказващата сила на божествата,но за разлика от нея Бастет е милостива и грижовна.
  ОтговорОтговор с цитат