Как са изчезнали мамутите?

Как са изчезнали мамутите?
Снимка: sanovnik.bg

Мамутите са не просто гигантски праисторически бозайници, но и едни от най-популярните изчезнали видове в света. Древните прародители на съвременните слонове, са обитавали Евразия и Северна Америка през втората половина на плейстоцена.

Древните гиганти са достигали впечатляващи размери - 2.5 - 3.5 м и за радост на учените много запазени техни останки се откриват и досега в басейна на река Колима в Сибир и Аляска.

Един въпрос обаче все още търси своя отговор - как са изчезнали мамутите. Учените и досега нямат категоричен отговор на въпроса какво е довело до измирането на тези симпатични гиганти.

Според една от най-популярните теории за това как са изчезнали мамутите, те са станали жертви не на сблъсък от гигантски астероид, като динозаврите, а на рязко изменение на климата, към което така и не са успели да се приспособят.

Промяната в климата не само е повишила температурите на околната среда, но е довела и до промени във вида на растителността, която се е развивала. Постепенно мамутите не успявали да си набавят необходимото количество калций от новите видове растения, което направила костите им крехки и неспособни да издържат голямото им тегло.

Някои смели учени дори твърдят, че мамутите са станали жертва на грипна инфекция, която засегнала не само тях, но още 130 други вида животни преди около 11 хиляди години.

Оцелелите от грипа или синоптичните промени мамути намерили убежище на отдалечения остров Сейнт Пол покрай бреговете на Аляска. Ограниченият ареал довел не само до кръвосмешения, но и до изчерпване на запасите от питейна вода на острова.

Постепенно гигантите измирали и нищо не било в състояние да спре този процес. Последните представители на вида са загинали преди около 3000 години - самотни, на късче земя насред океана.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати