Кой е Буда?

Кой е Буда?
Снимка: sanovnik.bg

Преди близо 2500 години на бял свят на един владетел се ражда син. Детето, което е родено като принц Сидхарта Гаутама около 560 г пр.н.е. в малката държава Капилависту в днешен Непал, днес е известно по цял свят като Буда, а учението, което проповядва - като будизъм.

Според историците Сидхарта - Буда е живял около 563 и 483 г.пр.н.е., но някои изследвания поставят годината на смъртта му между 486 - 483 г пр.н.е. И дори 411 и 400 г.пр.н.е.

Сидхарта Гаутама е индийски духовен учител, поставил началото на будизма, а Буда, както всички го наричат, е титлата, която получава, като първото духовно пробудило се същество в една ера.

Но, кой е Буда и как започва всичко? Малкият принц и престолонаследник израства, заобиколен само от изобилие и красота, преживява катарзис, когато навършва 29 години и открива средния път - между благополучието и пълния аскетизъм.

Един ден младият принц напуска тайно двореца и в три последователни дни вижда един стар, един болен и един мъртъв човек. Тези срещи разтърсват Сидхарта, който осъзнава, че нищо в живота не е постоянно, че всичко може да изчезне за миг.

Това го кара да напусне семейството и охолството, в които е живял досега и да потърси смисъл и щастие, които не са подвластни на външна намеса. В продължение на шест дълги години той скита из Индия надлъж и на шир, за да изпробва различни методи за работа с ума.

Накрая, изморен от търсенето, той сяда под едно дърво в днешна Бодхгая и достига до просветление. Изпада в състояние на пълна реализация. Всичко в съзнанието му се избистря и изчиства и той вижда средния път.

Днес редица хора по цял свят избират да следват Сидхарта Гаутама - Буда и неговото учение, които не следва догми, а ни насърчава да подлагаме на критична проверка всички съществуващи такива и да разчитаме на собствения си здрав разум.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Silveto_03
Silveto_03
24.08.2017 03:18
Не! Буда е този който облада Сузанита (Шегувам се, извинете ако съм обидила някой)
2
0