sanovnik.bg»Съвети»Защо се събуждам през нощта?

Защо се събуждам през нощта?

MarianeMariane
Джедай
330112175
Защо се събуждам през нощта?

Често може да се случи да прекарате изморителен ден в работата, после да свършите домакинските си задължения и рано-рано да легнете в кревата с надеждата да се наспите, само да се събудите няколко часа по-късно и да не можете да заспите отново.

Всъщност нощното събуждане е много по-често явление отколкото си мислите и засяга много повече хора от очакваното.

Интересен е и фактът, че почти всички, засегнати от нощното събуждане, отваря очи около 3 часа през нощта.

Всъщност нарушенията на съня и честото нощно събуждане могат да бъдат причинени от редица фактори.

Причина за нощно събуждане може да бъде прекомерното количество стрес, на което човек е изложен. Симптом на преумора или прекалена тревожност е събуждането с усещането за силно безпокойство, сърцебиене и усещане за опасност.

Това може да се дължи както на физическа, така и на емоционална преумора, ако имате проблем или проблеми, с които не може да се справите.

Повишеното ниво на стрес на организма кара мозъкът да работи по-усилено и може да се отрази като накара мозъкът ни да промени част от навиците, свързани със съня и заспиването.

Как точно става това?

Безпокойството, което изпитваме, променя централната нервна система, като прави малки, но съществени промени в био и неврохимичните системи, изграждащи цикъла сън-събуждане. А това води до промени в стадиите на съня и нетовите фази.

Засегнато е не само качеството на съня, но и механизмът на заспиване. И когато най-накрая човек все пак успява да заспи, той скоро де буди, защото не достига до REM етапа, на който сънят и дълбок и възстановителен.

Ако често се събуждате с усещането за смътно безпокойство и страх, това е сигурен знак, че нещо в живота ви не е наред и е време да предприемете стъпки за отстраняването му и справянето с проблемите.

Според други специалисти по съня, нощното събуждане е спомен от времето, в което хората не са разполагали с електричество и са прекарвали доста голяма част от зимните месеци в тъмнина. Тогава те са си лягали рано, спели са по няколко часа, събуждали са се за 1-2 часа, след което отново заспивали за още 3-4 часа сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати