Sanovnik.bg»Съвети»Знаете ли какво е сюрреализъм?

Знаете ли какво е сюрреализъм?

Знаете ли какво е сюрреализъм?

Сюрреализмът е художествено движение, което възниква в началото на 20-ти век и се развива особено интензивно през 1920-те и 1930-те години.

Това е културно и литературно движение, което се опитва да изрази и разкрие неподсъзнателните човешки вълнения, сънища и фантазии.

Сюрреалистите се стремят към разкриване на нови начини за възприятие на света, извън конвенционалните граници на рационалното и обичайното.

Какво е сюрреализъм?

В основата на сюрреализма стои идеята за автоматично писане и рисуване, което позволява свободно изразяване на въображението. Сюрреалистите се опитват да разберат и изразят теченията и вълненията на неподсъзнателния разум, като се фокусират върху образите, които възникват в съновиденията, безцензурно и без логически филтри.

Фройдовата психоанализа играе съществена роля в развитието на сюрреализма. Теориите на Зигмунд Фройд за неподсъзнателното, сънищата и психическите механизми на отблъскване и подаване влизат в основата на сюрреалистическото движение.

Сюрреалистите се вдъхновяват от психоаналитичната теория и я прилагат в изкуството, за да разкрият скритите аспекти на човешката психика.

Сюрреалистите експериментират не само със съдържанието на техните произведения, но и с формите, в които ги изразяват. Те често създават абстрактни композиции, колажи, монтажи и автоматични рисунки, които се отличават със свободния си и неограничен характер.

Сюрреалистите вярват, че изкуството трябва да бъде освободено от традиционните правила и ограничения и да позволява на изразителната импулсивност да се изрази свободно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати