Sanovnik.bg»Съвети»Как да спра да завиждам?

Как да спра да завиждам?

Как да спра да завиждам?

Завистта е едно от най-лошите чувства, които може да изпитвате. То носи изключително много негативи, пречи ви да се развивате, да продължавате напред по своя път и разрушава здравето ви.

Най-добре е да се отървете от завистта. Но това може да е много трудно, наистина! Най-подходящият начин да се накарате да спрете да завиждате, е промяната в мисленето, начина на живот и възприемането на света около вас.

- Първо - попитайте себе си защо завиждате. Отговорът може да ви изненада. Причината обикновено е свързана с неудовлетвореност от собствения живот, някои липси, комплекси относно външния вид, недоволство от постигнатото от живота. При вас може да е нещо по-различно, но също толкова свързано с липса на доволство от живота, който живеете. Когато си отговорите на този въпрос и откриете причината за появата на завист от вас, идва ред на следващата стъпка - промяна;

- Сега трябва да се заемете с промяна на това, което не ви удовлетворява. Ако не сте доволни от външния си вид, или направете така, че той да се промени, или започнете да прилагате техники за приемане и харесване на себе си. Ако не сте доволни от работата си и от знанията и уменията си, променете и това - обучавайте се, запишете се в университет или курс, за да надградите себе си. Кандидатствайте за нова работа. Ако пък не харесвате условията, в които живеете, направете така че да се чувствате уютно или приятно в своето място. Промяната може да е свързана и с други фактори, но е важно или да коригирате условията, които не ви удовлетворяват, или да ги приемете, но с уважение, смирение и радост. Второто може да е доста трудно, така че ето и третата стъпка.

- Приемането на настоящето с любов може да се случи само с вътрешно желание, смирение и осъзнаване на положителните страни на живота. Отчетете колко хубави неща имате - например, че сте активни, може да се движите, имате храна и покрив, имате поне един приятел и други дребни на пръв поглед неща, но изключително важни. Опитайте да благодарите за това, което имате, вместо да изпитвате гняв. Учете се да обичате себе си и да се уважавате, за да може и светът да ви уважава. След време ще откриете, че изпитвате все по-малко завист и все повече сте удовлетворени от собствения си живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати