Sanovnik.bg»Съвети»Може ли да се умре от безсъние?

Може ли да се умре от безсъние?

Може ли да се умре от безсъние?

Истински кошмар е да страдаш от безсъние. За съжаление, трудното заспиване и непълноценният сън са много разпространени. Особено при по-чувствителни и по-емоционални личности, както и при хора, които обмислят твърде много всяко нещо от ежедневието и трудно дават покой на ума. Но може ли безсънието да ни убие - буквално?

Възможно ли е да умрем от безсъние?

Не, това няма как да стане. Не и в буквалния смисъл на думата. Организмът ни има отлична система за самосъхранение и ако достигнете такова ниво, че тялото е безкрайно изтощено и в режим на изключителна нужда от почивка, мозъкът сам ще се изключи и ще осигури жизненоважна доза сън.

Дори сънят да не продължи дълго и да е повърхностен, той пак ще даде така нужния отдих на вашето тяло, че да не умрете от безсъние.

Липсата на сън обаче може да причини други щети и наистина да постави живота ви в опасност, ако шофирате или работите с опасна техника, докато страдате от безсъние.

Така е, защото когато не спим, ставаме много по-невмимателни, объркани, дезориентирани и неконцентрирани. А това е напълно достатъчно да ни постави в риск при шорифане или използване на опасни машини.

Освен това безсънието уврежда всичките ни способности за възприемане и възпроизвеждане на информация. Няма да може да запомняте, да се съсредоточавате дори за дребни неща, да водите нормален разговор. Може да се чувствате с неясно съзнание и мисли, както и да започнете да се обърквате, докато вършите ежедневните неща. И това изобщо не е приятно, освен че е опасно. Възможно е да забравяте думи, действия, както и да се чувствате много изнервени и чувствителни.

Затова направете всичко възможно, за да се справите с безсънието. Има много билки и билкови хапчета за борба с проблема. Също помага приемът на мелатонин, който играе важна роля за заспиването и дълбокия сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати