Sanovnik.bg»Споделени Истории»Изповеди»Училище, преди и сега

Училище, преди и сега

БарниБарниНовак
Училище, преди и сега
Здравейте!

Можете да пишете относно всичко свързано с образование, училище, предмети и прочie.

Питали ли сте някога родителите си как е било по тяхно време училището и училищната атмосфера в него?
При мен отговора беше, че са били по-задружни, помагали са си взаимно, учили са както трябва, не са се лигавели и прочеи.
Но до колкото знам и доста неща са били пропуснати, тъй като е било и комунизъм. Примерно да учиш английски е било нещо супер трудно за осъществяване.
Но тук спирам, защото не съм много компетентен в тази област.

Като цяло, темата е за манталитета преди и тогава. Едно е родител да ти каже, че всички са били по-добродушни и интелигентни, а друго е ти сам да се убедиш в това, защото при всеки човек е различно и просто може родителя да е имал късмет, попадайки на хубаво място и клас. Пък и като гледам сегашните хора как са, не мога да си вдъхна особено доверие. Разбира се, не всички са лоши. Има известен, не голям слой от обществото, който знае какво прави и защо се бори. Това са истинските хора.

Ще пиша относно сегашното ми училище. Много често съм се чудел, аз ли съм различен или просто другите са различни.
Всички предпочитат да препишат вместо да научат материала. Да се шикалкавят отколкото да научат и постигнат нещо с честен труд. Но и доста учители, също са се променили-Към по-лошо. Възможно е това да е от учениците или просто от времената, не знам, но въпреки всичко, това оказва влияние върху нас.
Защо винаги се предоставя шанс на наглите, бележкари да подобрят оценката си, а на кротките и доблестни ученици не се предоставя?
Трябвало да се борим?

Амиии от моя гледна точка, ще кажа, че аз винаги съм се борил и успявал, но не всички са мен и няма как да помогна на всички. Отделно, че често се злоупотребява с щедростта ми и бива забравена на следващия ден.
Но тези ученици, които не могат да се справят или просто са учени да бъдат добри и кротки, какво става с тях?
Накрая един педал взима висок пост, а истинския човек остава в калта.
:n:
Всичко това е заради оценки? В такъв свят ли живеем? Научи това, онова, искам Този материал да го знаеш! Трябва ли ти? Няма значение, искам го защото такава е системата.
Егати статуквото. . . .

Да не говорим, че учебния материал и образователната система не е качествена. . . а ако добавим и манталитета на учениците, направо трепач.

Не може ли примерно както е и в чужбина, до 8-10 клас да сме спрели да учим общите неща и да почнем с това, което искаме. . .
-Нямали сме все още идея и представа, какво искаме. Дабе, кой го казва?
Плюс това си имаме родите и собствено съзнание, мисъл, но вярно, че управляващите ни искат, като глупави роби.

Често съм наблюдавал в себе си и други ученици, как знаем отговора, но вътрешно сме заключени от това, че може болшинството глупаци да ни обругае или клевети. И не го казваме.

Много пъти съм свидетел на това как 1 човек бива малтретиран с думи или телесно от други, но винаги те са ---Много---а той е 1. . . . . . , а съм в "елитна" гимназия с изучаване на езици. . . бре мама му стара. . . . И ся? Аз какво да правя? Казват ми да не се меся познатите ми, но тогава ми е гузно.
Затова 50% от случаите помагам с каквото мога или поне му ставам приятел, та ако ще се дразнят . . . да опитат и с мен. Така поне шанса става по-голям за победа, а аз съм маняк относно победа. Макар да знам и осъзнавам, че това е супер грешно, не е мъдро, тъпо и глупаво е! но обичам да налитам на бой, ако има справедлива причина.
Съдете ме ако искате такъв съм си.
Фортис либера!

Малцинството от честни "ученици" е прекалено малко и хаотично. Винаги съм искал да направя колектив, сдружение. . . братство и сестринство между нас, но не знам как да го постигна това, отделно, че трудно ги намирам, те седят по стаите си, не се шляят по коридорите или да пушат на дворовете, затова ми е трудно.

Благодаря за вниманието.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
синьо
синьо
14.10.2014 15:12
Сега има нови 3,5 милиона за крадене. От Швейцария идат, за промена на образованието. Искат вишето да има и практика, и кой каквото му приятно и каквото най-добре може, това да учи и практикува.
0
2
Барни
Барни
05.10.2014 22:18
Съгласен съм.
Но интересното,е че в 4ти клас имах по-високо чувство за чест и достойнство,не преписвах,не обиждах,дори когато ме обиждаха,не бях нагъл и груб.Ако изкарах 5ца ми беше тъжно даже.
Но след 4ти клас до сега.
Доста неща се промениха.Научих се как да преписвам,затапвам,обиждам,побеждавам,хитрувам,дразня и доста отрицателни неща.Доста хора биха казали,че това ще ти помогне да успееш в живота.
Тук Синъо би казал:"Амбициозна наглост"и с право.

Просто не искам,да приемам лошите неща,като средство за успех.Това е мързеливия и глупав начин за успех.Единствено!Единствено...го ползвам,само когато,другите го ползват и е супер важно за мене,нямайки друг избор.
Но дори тогава:
Примерно на тест ако ми се отвори шанс да препиша,ще препиша,Но!Ще запомня отговорите,а няма за зубря А,Б,А,Г,В.
Надявам се да разбирате какво имам предвид.

За мен човек е добре да знае какво е да си и от 2те страни.Но просто предпочитам добрата,макар и да мога лошата вече също.
14
1
Диана
Диана
05.10.2014 21:45
Аз уча в „елитно“ училище. Или поне хората отвън си мислят така.
Вместо да седнат и да прочетат веднъж предпочитат да се вайкат и филмират. Ученици 11 клас не могат да напишат повече от половин страница текст, а сме паралелка български език и литература. На първи чин с телефоните си правят селфита, и то които са точно срещу бюрото на учителят. Питат за тоалетна, а ходят да си купуват ядене и цигари. А междучасието пушат в градинката срещу училището.
Домашно, кой ще ти го пише. Един го написал и всички ще препишат от него. Преподавателят е малко по-строг - значи е гаден. Не разбираш нещо и вместо да отидеш на консултация решаваш че учителят е виновен. Ама нали всяка събота сме на „Сен Тропе“ и друго важно няма. А другите се подмазват на учителят и после го плюят много повече от първите. И като си свършиш една работа като хората, спечелиш някакъв конкурс или въобще постигнеш някакъв хубав резултат след като си се трудил, ще дойдат и ще ти се усмихнат мазно, след това ще ти кажат „браво“.
Според мен цялата работа се корени в това че го караме през пръсти и когато видим че номерът минава продължаваме. Учителите правят компромис и след това им се качват на главата. Не ме разбирайте погрешно, има страхотни учители и аз смятам че съм попаднала на няколко такива, но просто и те вече го карат някак ур болежката.
21
0
анонимен
анонимен
04.10.2014 00:00
Наистина в много голяма степен безотговорните родители са виновни, а пък в някои други случай те изискват прекалено много от децата, което кара децата да обърнат гръб на образованието.
Лошото е, че нищо няма до се промени, а напротив ще тръгне към по-лошо... А надутите пуйки показват уважение само към тези които имат пари, ако отидеш на училище раздърпан като клошар няма и да те погледнат, но ако на другия ден се появиш смарковите дрешки и някой Мерцедес веднага ще дойдат и ще ти седнат на...... Нали знаеш мисленето на жените, като е богат е Мечо, а като е беден е Свиня :D
10
0
Барни
Барни
03.10.2014 23:55
Влизам този Вторник в час по география и 1 момче представя презентация.
Никой не го слушаше и си дърдореха.

След намесата на господина се кротнаха.Но понеже аз!Разбира се ще се падна в Комбостичен сакс с Най-Готините Звездички от класовете-(ПП се води) и Една от тях ще направи скандал.

Момчето и казва името,моли я да замълчи за малко
Отговора:
-Не се обръщай пряко към мен.



-Правилно ли чух или "То"каза:Не се обръщай пряко към мен......мхм.
Егати диктатурата.Поне да беше умна и красива,амааа нямам късмет.
Все ми се падат "Зли Бавачки" и "Грозни скотовъдци"
11
0
Барни
Барни
03.10.2014 23:49
За жалост е така.
Но защо опирате само до Азис,чалгата и системата,те са само част от това.
Отделно,че родителите не им пука за децата им.
-Как мина училище?
=Добре
-Пари имаш ли?
=Не.
-Ето ти.
И това е целият им разговор за деня,без да го пита как е изкарал,всичко наред ли е,проблеми имаш ли с уроците.
Това ако се нарича връзка между дете и родител......еми,не сад.
Но най-интересно ми е било на социалните мрежи.Всички тези харесвания.
Е какво вече си велик и ще станеш Президент,защото имаш 100 лайка...
-Мхм...защо не?


Бебета...новородени...малки деца:
-Ето го и Гошко,най-хубавото бебе....лололол
-Разбира се,че е Най-хубавото,та това е Гошко и други,като него няма жД.


Аз ще направя страница(Най-красивите от даскало)
-Много се чудя защо?Комплекс ли имате?
Кой взима 1во място....трътката...брех бре.
Това,че човек плямпа много,има високо самочувствие без покритие и си слага 1000кг. грим ги прави най-красивите.
-Еми аз съм вече супер щраус...
5
0
синьо
синьо
03.10.2014 21:47
Образованието ни винаги е било кенеф, и е било поръчково. Хората са доста зле умствено, а и с убеждения. Ценностите не са верни, нито тогава, нито сега.
Твоето "истински човек" не означава нещо качествено.
Единственият начин за добро образование е веганството(1 ноември).
Аз съм месояден, но зная това.
Има огромен основен проблем с култовете(мисленето Някой/никой).
10
0
анонимен
анонимен
03.10.2014 23:05
Прав си, учебната ни система винаги си е била лайно. И повечето от учениците станаха противни малки копеленца които много обичат на сриват малкото останало самочувствие на свестните (горе-долу) деца. Чалгата също набира все повече и повече последователки, което допринасия на един бизнес наречен проституция. Много от селските пръчки на които идола в живота им е Азис или някой от останалата чалгарска измет, не ги виждам в друга професия за напред освен да висят на магистралата. И после някой от момичетата тук се обиждате като ви нарекат крави и т.н. Ми огледайте се и помислете защо мислим така ;) Повечето хора казват, че със бой не се решава нищо. Във някой случай точно това трябва за жалост :(
8
0