Вещици са владеели това мистично място в Лапландия

Вещици са владеели това мистично място в Лапландия

Освен с мита за Дядо Коледа, Лапландия е известна и с легенди за не толкова добродушни същества като вещиците. Според някои поверия те са живеели в област, която и до днес изумява посетелите с чудатия си облик.

В миналото Лапландия е свървана с чародеи заради безкрайната полярна нощ и северното сияние Смятало се, че на тази област, намираща се между 4 държави, се извършват различни магии.

Според легендите на местните тук се е намирал дворецът на могъщата вещица Ягуние. Тя редовно променяла облика си спрямо 4-те годишни времена и можела да се превръща в старица, млада девойка или пък зряла жена.

Вещиците на Лапландия са смятани за покровителки на ветровете и преди да отплават, капитаните се опитвали да си откупят благоприятно време от тях. Ако някой ги разгневи и не им отдаде нужната почит, очаквали ги урагани, болести по време на път и лошо време.

Център на тези легенди била вещицата Лоухи. Местните я уважавали като господарка на севера и внимавали да не я оскърбят, защото ги очаквали жестоки наказания.

Вярвало се, че Лоухи обитава планината Вотоваара и в езически време на това място било свещено. На върха се намирал древен комплекс, обграден с огромни камъни, които издавали бръмчащи звуци.

Планината се считала за мост към отвъдния свят и свърталище на зли сили. Тук няма да видите животни, а дърветата израстват в странни форми. Според легендите това се дължи на силната негативна енергия на това място.

Върху склона има загадъчно стълбище с 13 стъпала, водещи към стръмна пропаст. Някои са виждали на това място жена, облечена в бели дрехи, като че това е образът на Лоухи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати