sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Необясними Истории»Кой е Дан Купър и къде изчезна той?

Кой е Дан Купър и къде изчезна той?

Кой е Дан Купър и къде изчезна той?

Един следобед в деня преди Деня на благодарността през 1971 г. човек, наричащ себе си Дан Купър (медиите погрешно го наричат Д. Б. Купър), се качил на полет 305 от Портланд за Сиатъл. Той бил облечен с тъмен костюм и черна вратовръзка и описан от хората като човек, приличащ на бизнесмен.

След като излетял, отворил куфарчето, което носел и показал на сащисаните стюардеси, че в него има бомба. Той отвлякъл самолета и наредил на пилота да лети право към Сиатъл без спиране на междинните спирки. На Сиатълското летище поискал 200 хиляди долара в брой, четири парашута и храна за екипажа, преди да освободи всички пътници.

След като исканията му били удовлетворени, на борда останали само той, тримата пилоти и един адютант. Машината излетяла в посока юг. След 45 минути полет Купър облякъл парашута, завързал чантата с парите около кръста си и скочил от самолета. Това станало някъде на север от град Портланд.

Когато самолетът се приземил, органите на реда открили на мястото, на което седял похитителят, два от парашутите и една черна вратовръзка.

Още след като самолетът излетял от Сиатъл, след него били изпратени хеликоптер и военен самолет С-130. След скока на Купър от близките военни бази били мобилизирани повече от 1000 воника, както и полицията на няколко щата. Всички били ангажирани в претърсването на възможната зона на приземяване на похитителя. Въпреки всички усилия Дан Купър не бил открит никъде.

Девет години по-късно, през 1980, младо момче – Брайан Инграм, открило три пакета с пари северно от Портланд. Те били заровени под тънък слой пясък. Серийните номера на банкнотите съвпадали с тези на откупа, даден на похитителя на полет 305. ФБР претърсили мястото, където били открити парите, но не намерили нищо. Така се родила легендата за Дан Купър, а теориите кой е той и къде е отишъл не спират да се появяват и днес.

Една от най-известните, в която правителството на САЩ иска да вярва, е, че Купър е умрял при скока или е издъхнал от студ в безлюдните гори на север от Портланд.

Според друга Купър е бивш военен, опитен парашутист. Той се приземил успешно и след това се преместил да живее в някоя южна държава, която няма договор за екстрадация със САЩ.

Друга теория смята, че Купър е подставено лице от персонала на самолета и парите са разделени между екипажа. Въпреки че е малко вероятно, особено след намирането на плика с парите през 1980 година, пилотите дълго време били следени от американските власти.

Според някои теории Купър изгубил парите по време на скока и въпреки опитите да ги открие не успял. Той се покрил някъде, планирайки следващия си удар.

Каквато и да е истината за похитителя, Дан Купър става част от популярната култура зад окена. За него има филми, книги и песни, радващи се на милиони почитатели из целия свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати