Забравете за тези неща на Цветница! Ще ви донесат нещастие

Цветница

Цветница е един от най-светлите християнски празници. И до днес битува вярването, че на този ден се сбъдва всичко пожелано.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник. Тази година го посрещаме на 12 април, неделя. Нарича се още Връбница, Цветна неделя и Палмова неделя. На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Поверията, традициите и обредите на Цветница трябва да се изпълняват стриктно. Не го ли направите, вие се обричате на нещастие. Никога не трябва да сваляте старите върбови клонки от иконата или къщата, където сте ги сложили за здраве от миналата година. Направите ли го, това ще донесе голямо нещастие на цялата къща.

Според поверието на Цветница първо да донесете новите върбови клонки от църквата за здраве и след това да изхвърлите старите в течаща вода. Тя ще отмие всичката негативна енергия, която се е събрала и ви е предпазвала от болести и неприятности.

На Цветница по традиция се пече питка. Ако тя стане глетава, не се изпече и отвътре остане сурова, това вещае скорошна раздяла с близък за вас човек.

Месене

Докато се пече питката за Цветница, не трябва да чистите дома. Така ще изгоните щастието и късмета от него.

В хляба на Цветница не трябва да забучвате нож. Това ще донесе бедност както на вас, така и на цялото семейство. Християнките традиции по принцип са против забучването на нож в хляба, по което и да било време на годината.

Хляб и нож

В началото и в края на хранене на Цветница трябва да хапнете по едно малко парченце хляб, поръсено със сол. Това носи щастие в семейството. Нека всеки на масата спази ритуала – така късметът ще е винаги с него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати