Как древните хора гадаели по фонтани и реки

Фонтани

Фонтаните са романтичен акцент от градската среда. И ако днес ги приемаме само като красив елемент от пейзажа, то преди много години не е било така. Преди векове сред предците ни битувало схващането, че фонтаните притежават необикновена сила и чрез тях могат да извършат гадаене. Затова някои общности се вглеждали зорко във водите им, опитвайки се да намерят отговор на въпросите, които ги вълнуват.

Има много поверия, свързани с шадравани от цял свят. Едно от тях ни разказва за сицилианското чудо Паликорус. По времето на Римската империя за фонтана се е твърдяло, че дави престъпниците, които си позволят извършат измама пред него.

Град Епидаврос от Древна Гърция също бил прочут с необикновен фотан, посветен на богинята Ино. Хората се опитвали да измолят благословията ѝ, като поставяли във водите на шадравана специално приготвена храна. Смятали, че ако продуктите потънат, ги очаква късмет и щастие, а ако останат на повърхността, им предстоят беди.

Реки

Не само водата на фонтаните давала отговори на хората в миналото. Преди векове германците имали страховит обичай, пише ДомашенжурналБг. Когато се съмнявали, че дадено бебе е заченато при извънбрачни отношения, те го пускали в река Рейн.

Ако водите погълнели детенцето, за тях това било знак, че е плод на грешна любов. Но успеелло ли да изплува, бързали да го извадят, защото това значело, че е създадено от съпрузи.

Вещица

През седемнадесети век пък с подобен ритуал проверявали благочестивостта на жените, обвинени във вещерство. Ако някоя от тях се удавела мигновено, била смятана за зла магьосница.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати