Почитаме Света преподобна Ефросиния Александрийска

Ефросиния Александрийска

На днешния ден почитаме паметта на Света преподобна Ефросиния Александрийска - дълбоко религиозна, скромна и отдадена на Господ девица. Ефросиния била дългоочаквано дете на богатия и уважаван от всички добър християнин Панфутий.

Панфутий и съпругата му дълго време нямали деца, затова когато се родила малката Ефросиния, те я заобиколили с любов и внимание. За нещастие Ефросиния рано загубила майка си и останала само на нежните грижи на баща си.

Когато девойката достигнала възрастта за женене, баща ѝ Панфутий я обещал на благороден и образован младеж, но Ефросиния копнеела само за Господа. Тя искала да се отдаде в служба на Бога и тайно от баща си водела дълги разговори с един от братята в манастира, на който баща ѝ редовно правел дарения.

След дълги терзания, разкъсвана от дълга към баща си и любовта си към Бог, Ефросиния взела трудното решение да се замонаши тайно от родителя си. Подстригала дългата си коса и облякла монашеските дрехи.

Преоблечена като мъж, тя се явила в Теодосиевия манастир и се представила под името Смарагд, уплашена, че баща ѝ може да я открие, ако се опита да постъпи в девическа обител.

Девицата, скрита зад образа на брат Смарагд, обяснила на игумена, че е евнух, служил в царския двор, който иска да се оттегли далеч от светската суета.

В манастира преоблечената Ефросиния била радушно приета първоначално, но после невинната ѝ хубост започнала да всява смут в душите на по-младите монаси. Затова игуменът извикал брат Смарагд и му предложил да заживее в самотна килия, изолирана от целия свят, в пост и молитва до края на земните си дни.

Възрадвала се блажената Ефросиния и заживяла отдадена на молитви, а в това време клетият ѝ баща Панфутий идвал много пъти в манастира, за да пита за изгубената си дъщеря.

Преподобна Ефросиния Александрийска

Съкрушеният от мъка баща изливал скръбта си пред игумена на манастира Теодосий. Трогнат от нещастието му, игуменът предложил на Панфутий да побеседва с един благочестив брат и без да знае, че Смарагд всъщност е Ефросиния, събрал баща и дъщеря отново.

Но годините на пост и молитва в усамотение си били казали думата и когато Панфутий се срещнал отново с Ефросиния, той не я познал. Надълго и широко Панфутий беседвал с дъщеря си, която смятал за монаха Смарагд, а тя вдъхновено му разказвала за високите добродетели на Християнството.

Разговорът много успокоил съкрушения баща и той на напуснал манастира с леко сърце.

Света Ефросиния прекарала 38 години в манастира - в пост, молитва и изолация. Когато легнала тежко болна, баща ѝ научил и дошъл в манастира да види обичния брат Смарагд, който му донесъл покой на времето.

Тежко болната Ефросиния помолила баща си да остане да нощува три дни в манастира, като обещала да му разкрие нещо неочаквано.

След три дни умиращият брат Смарагд разкрил на Панфутий, че всъщност е неговата отдавна изгубена дъщеря Ефросиния. И помолила да остави на манастира, в който прекарала живота си, имуществото, което щял да и даде приживе.

Със смъртта на Ефросиния тайната ѝ била разкрита на всички. Баща ѝ Панфутий изпълнил нейната заръка и дал значителна част от имението си на манастира, а остатъка раздал на бедните хора.

Панфутий се оттеглил от светската суета и прекарал остатъка от живота си в килията, в която 38 години живяла дъщеря му.

На днешната дата имен ден празнува и Сергей.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати