Има безсмъртие на Земята

Има безсмъртие на Земята

Учени откриха невероятно същество на планетата ни, което има уникалната способност да живее вечно. Това е странна на вид медуза-хидроид, известна в научните среди с латинското наименование Turritopsis nutricula.

Тя може да живее, без изобщо да умира. Това е свързано не с някакво чудо, а с изумителната способност на океанското създание да се връща от един стадий на развитие в друг.

Така то се връща от възрастен стадий, в който е пораснала медуза, към детския стадий, в който е все още полип. След това наново пораства, докато не стане възрастен екземпляр.

Този цикъл се повтаря до безкрайност. Единствената причина, поради която този вид медузи умират, е не поради остаряване, а заради въздействието на редица външни фактори.

Въпреки че прилича на истинска медуза, Turritopsis nutricula е съвсем мъничка. Тя е голяма едва4 милиметра. За пръв път странната твар е открита от учени в топли тропически води.

Според мнението на учените, този специфичен океански обитател със сигурност вирее и на други места. Теорията на биологическото безсмъртие на хидроидите е била развита от учени още през деветнадесети век.

Почти два века по-късно вече е доказано със стопроцентова сигурност, че хидроидите могат да осъществяват процеса на регенерация до безкрайност. В момента учени от САЩ работят над създаването на същества, които могат да живеят вечно.

Проектът цели тези нови животински видове да могат да се използват пълноценно за военни цели. За реализацията на този проект всяка година се отделят по няколко милиона долара.

Рейтинг

5 3
4 9
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати