Кометата Джонсън приближава Земята

Кометата Джонсън приближава Земята

На 4 юни кометата Джонсън ще се приближи максимално близо до Земята, а на най-впечатляваща гледка ще могат да се насладят хората от северните географски ширини, най-вече руснаци.

Кометата ще се намира на 121 325 600 километра от нашата планета и ще може да се види само с бинокъл или телескоп, поясняват от Московския планетаруим.

През първата половина на месеца небесното тяло ще се намира в съзвездието Воловор. Кометата ще може да се наблюдава единствено от жителите на северното полукълбо, като при ясно време ще може да се види в южната част ма хоризонта.

Блясъкът ѝ ще е равен на 7 звездни величини, като яркостта ѝ ще е подобна на тази на Плутон и по-силна от звездите в Голямата мечка.

Кометата Джонсън, наричана от науката и C/2015 V2, има хиперболична орбита. Открита е на 3 ноември 2015 година от Джес Джонсън.

Кометата Джонсън приближава Земята

Всяка комета има малка замръзнала част, наречена ядро. Обикновено тя не е по-голяма от няколко километра. Това ядро се състои от ледени частици и замръзнали газове, с примеси от скали и прах. Ядрото може да има и малка скалиста сърцевина.

Според теорията на астронома Герард Кайпер от 1951 година, съществува зона от ледени тела, които се намират отвъд орбитата на Нептун. Понякога тези ледени тела под въздействието на гравитацията се приближават към Слънцето, така наречените кратковременни комети.

На тях им отнема по-малко от 200 години, за да направят една обиколка около Слънцето, а в повечето случаи тяхното появяване е предсказуемо, тъй като са минавали и преди.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати