Зеландия - изгубеният осми континент на дъното на Тихия океан

Зеландия

Нов, осми континент твърдят, че са открили геолози. Масивната земна маса се намира източно от Австралия и по-голямата част от нея лежи на дъното на Тихия океан. Учените вече са му дали и име – Зеландия.

Откритието бе направено в началото на годината и ако бъде потвърдено, това ще е най-малкият континент на планетата Земя с площ от едва 4.9 млн. кв. км. Предполагаемите граници на масива обхващат познатите острови Нова Зеландия, френската задморска територия Нова Каледония.

Изследването е показало, че близо 94% от Зеландия се намира под вода. Според авторите на изследването, които са от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия, тяхното откритие отговаря на всички критерии за континент.

Нова Зеландия

Научната стойност на класифицирането на Зеландия като континент е много по-голяма – пишат учените. Това, че континент може да бъде потопен до такава степен и въпреки това нефрагментиран, дава повод за размисъл за изследване на кохезията и разпадането на континенталната кора, се казва в научния доклад.

Учените смятат, че в зоната около него може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари. Според първите проучвания материкът се е откъснал от Австралия преди приблизително 60-85 милиона години.

Все пак научната общност все още не е напълно убедена, че става въпрос за истински континент. Твърдението на учените все още буди редица спорове. Много учени са по-склонни да смятат, че Зеландия е част от континента Австралия, която е потънала под водата поради различни тектонични процеси.

Изгубен континент

Вече има няколко научни екипа, които се опитват да докажат тази теза. Ако това стане, Австралия ще увеличи почти двойно своята площ (7 741 220 кв. км. в момента). Това, от своя страна, ще даде право на държавата континент да претендира за допълнително територии и достъп до забранени за нея находища на природни богатства.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати