Наблюдаваме зелена комета навръх 1 април

Наблюдаваме зелена комета навръх 1 април
Снимка: SpaceCom

Навръх Деня на шегата в небосклона ще премине кометата 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak, която се отличава с необичайна зелена светлина. Тя преминава в близост до Земята веднъж на 5 години.

Кометата обикаля Слънчевата система от близо век, но е видима от нашата планета сравнително рядко.

41P/Tuttle-Giacobini-Kresak ще се намира на 22.5 милиона километра разстояние от Земята, което е 55 пъти повече от дистанцията между нашата планета и Луната.

В повечето случаи феноменът е видим с телескоп или бинокъл, но вечерта на 1 април ще може да се види и с невъоръжено око, твърдят експертите на НАСА. Трябва да я търсите в района на съзвездието Голямата мечка, в близост до звездата Мерак.

Диаметърът ѝ е около 1.4 километра и няма да е особено зрелищна визуално. Тя ще се намира в близост до Земята до края на юни, но постепенно ще се отдалечава и ще може да се види само на 1 април, казват учените.

Вечерта Луната няма да е във фаза на Пълнолуние и няма да пречи на гледката със светлината си. Кометата ще може да се види на западния небосклон малко след залез Слънце.

За първи път движението на кометата е забелязано през 1858 година, а след това е проследено през 1907 и 1951 година. Тя носи имената на тримата си откриватели.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати