Библейски потоп е затрил живота на Марс

1 от 3 Снимки
Марс

При проучване на Марс бяха открити следи от древно наводнение, което според учените от Европейската космическа станция най-вероятно е убило живите организми на Червената планета.

Десетилетия наред се предполага, че в Древността на Марс е имало живот, но едва сега се намери първото доказателство, което би могло да потвърди тази теория.

С телескоп на Европейската космическа агенция е бил заснет канал от няколко километра дължина. Откритието е направено при изучаване на кратера Устър с апарата Марс експрес.

Кратерът се намира в близост до Златната равнина, за която учените от години считат, че е дъно на огромен океан, намирал се на Марс преди хилядолетия. Около него има множество канали и каньони, които може би са били марсиански реки.

Библейски потоп е затрил живота на Марс

На пръв поглед заснетото изглеждало като следи от цунами, но специалистите променили мнението си, след като разгледали снимките от сондата по-отблизо. Ясно се виждало, че по стените на кратера имало следи от вода.

Сега той прилича повече на лед, какъвто може да се види и на други места на Марс. Според учените този лед е на близо 3.5 милиарда години и по-голямата част от него е резултат от изригване на вулкан.

Относно вулканите анализите на марсиански метеорит са категорични, че в миналото Червената планета е изобилствала от тях. Поне преди около 2 милиарда година Марс е изобилствал от активни вулкани.

Изотопните анализи показват и че е вероятно изригването на един от тези вулкани да е било толкова мощно, че да е погубило потенциалния живот на планетата.

Третата научна теория е, че сблъсък между Марс и астероид е довел планетата до настоящето ѝ състояние.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати