Ето как изглежда организмът, от който е започнал животът на планетата

Ето как изглежда организмът, от който е започнал животът на планетата
Снимка: Jian Han

Като намачкана торба с огромна уста и без очи учените описват наскоро открита вкаменелост на морско създание, от което се предполага, че е започнал животът на Земята.

Предполага се, че находката е на близо 540 милиона години и според специалистите именно от този организъм може да се проследи еволюционната верига, от която се е появил и човекът.

Организмът е наречен Saccorhytus coronarious и е открит в Китай. Той е определян и като най-примитивния представител на животинското царство, откриван до момента.

Учените са откривали вкаменелости на риби, земноводни, влечуги, птици, млекопитаещи и морски звезди, но никоя от тях не е толкова древна като Saccorhytus coronarious, съобщава Гардиън.

Създанието се е появило в зората на еволюцията и след него Земята са започнали да обитават и първите риби.

Ето как изглежда организмът, от който е започнал животът на планетата
Снимка: Jian Han

Чрез микроскопичен анализ е установено, че съществото е имало уста, за да поглъща хранителни частици или по-малки създания. По тялото му е имало малко конусовидни образования, чрез които най-вероятно е изхвърляло погълнатата вода.

По тялото му имало и дребни пори, за които се предполага, че са изпълнявали ролята на сензори, които задържали животното за морското дъно.

Саймън Конуей Морис, преподавател по палеобиология в Кеймбридж и съавтор на изследването на Северозападния университет в Китай, казва, че колегите му все още не са напълно убедени, че това е прекият ни предшественик.

Със сигурност обаче това е най-старата деутеростоми форма, която може да се разглежда като отправна точка на еволюцията.

След тази находка ще започнат още серия от разкопки, които да потвърдят, че първите живи организми на планетата ни са били с микроскопични размери.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати