НАСА: Хиляди опасни астероиди са се насочили към Земята

НАСА: Хиляди опасни астероиди са се насочили към Земята

От Американската космическа агенция НАСА алармираха, че хиляди астероиди са се насочили към нашата планета и за тяхното унищожение ще е необходимо няколко страни да обединят усилията си.

Според изчисленията на космическата агенция огромните астероиди се движат със средна скорост от 55 923 мили в час.

Прогнозите на учените са, че и следващата година ще се наложи да се борят със серия от астероиди, като се очаква броят им да е около стотина.

От НАСА планират изготвянето на роботизирана програма, с която да се борят с нарастващия брой на космическите скали. Идеята е да се създаде сонда, която да се изпраща до астероидите, които са в най-опасна близост с планетата.

НАСА: Хиляди опасни астероиди са се насочили към Земята

Проектът ще разрушава част от тяхната маса и ще ги пренасочва към отбитата на Луната.

Бъдещият космически проект ще може да изучава детайли около небесните обекти като тяхната скорост, орбити, размери и въртене. Въз основно на тези критерии учените ще преценяват дали е възможно да пренасочват астероида.

Сондите ще могат да събират и отломки от повърхността на астероидите, които дават повече информация за произхода на Вселената.

Сондите ще се върнат на Земята с далеч повече проби от когато и да било, което може да допринесе за нови научни открития за формирането на Слънчевата система и началото на живота на Земята, твърдят от агенция пред Дейли Експрес.

По-подробното проучване на астероидите ще е полезни на НАСА и при предстоящата им мисия до Марс.

Вече е определена най-подходящата територия, от където да започне експедицията на Червената планета. Откритото неотдавна количество вода там кара учените да мислят, че на съседната от нас планета има живот.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати