Не е шега! Земята губи кислорода, необходим ни за живот

Кислород

Количеството на кислород на планетата е намаляло с около 1 процент през последните 800 хиляди години, като учените са категорични, че тенденцията трябва да се прекъсне, понеже кислородът на Земята е необходим за живота на нея.

Пред списание Science научният екип е категоричен, че недостигът на кислород в земната атмосфера ще се отрази на живота на планетата.

Когато животът на Земята се е зараждал, кислородът е отсъствал от състава на въздуха. След появата на цианобактериите концентрацията на жизненонеобходимия въздух започва да се увеличава и благодарение на това се появяват първите живи организми.

Хилядолетия наред планетата е успявала да запази стабилни нива на газовете в атмосферата си.

Последните изследвания на образци от лед, взети от Гренландия и Антаркрида, обаче показват, че кислородът е започнал да намалява. Анализирани са били мехурчета, които дават информация за състава на въздуха и неговото минало.

Учените са определили съотношението между изотопите на кислорода и азота и са установили, че кислородните молекули са намалели с около 1%,

Земята

Експертите разглеждат няколко възможни вересии, които са довели до до загубата на жизненоважния газ.

Най-обсъжданата хипотеза е, че окислителните процеси в атмосферата са се ускорили и това е довело до ерозия.

Ако тази теория не се потвърди, учените ще изследват и антропогенното изменение на климата, което според тях също може да се окаже причина за загубата на кислород.

Според последните доклади за един век средната температура на Земята се е повишила с близо половин градус по Целзий, което с годните е предизвикало топене на ледниковите шапки и промяна в делничния режим на някои животни.

Ако това продължи, съществува реална опасност нивото на Световния океан да се повиши, водейки до серия от наводнения и снежни бури.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати