Учени: Вселената няма посоки!
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учени: Вселената няма посоки!

Учени: Вселената няма посоки!

Космос

Ако някога сте чувствали, че животът ви няма посока, можете да обвините за това Вселената. Изследователи подложили на тест вековна хипотеза, като анализирали най-старата радиация, за да разкрият, че Вселената се разширява изотропно. Погледнато в голям мащаб, това означава, че Вселената няма специална посока и по същество е една и съща, независимо откъде ще погледнете.

В ново изследване космолози от Юнивърсити Колидж Лондон и Империъл Колидж са изследвали космическия микровълнов фон, за да тестват едно от основните предположения в стандартния модел на космологията – принципа на Коперник. Този принцип гласи, че Вселената е изотропна и хомогенна.

Изследователите са използвали измервания на космическия микровълнов фон – остатъчна радиация от Големия взрив, взети от телескопа Планк на Европейската космическа агенция. Но вместо да търси дисбаланси в рамките на тази радиация, екипът обмислил различните начини, по които предпочетените посоки биха оставили въздействието си върху космическия микровълнов фон (КМФ). За това са използвали суперкомпютър, с чиято помощ да открият скрити модели.

Това би могло да включва въртенето около определена ос или разширяването с различни скорости на различни оси. Наред с това ранната Вселена би могла да бъде разтегната и компресирана в конкретни направления в резултат на гравитационни вълни.

Екипът идентифицирал пет режима, които биха могли да покажат специална посока. За първи път търсихме сигнатурите от главната изходна точка на изотропност, която запазва хомогенност в открита или плоска Вселена, без да се ограничава в определени степени на свобода, пишат авторите.

Вселена

Ние ремоделирахме същестуващите рамки за анализиране на данни за поляризация на КМФ в допълнение към температура, което ни позволява да отиграем възможно най-тесните ограничения с текущите КМФ данни, допълват учените. Освен това изследователите са открили преобладаващи коефициенти срещу аргумента на експанзия в определена посока – 121 000:1. Това означава, че коефициентът е едно към 121 000, че би могла да съществува предпочитана посока.

Резултатите показват, че Вселената е наистина изотропна, подкрепяйки предположенията, на които космолозите отдавна разчитат. Макар че има ограничения за принципа и материята се разпределя неравномерно, пространството – в най-голям мащаб, е едно и също във всички посоки.

Изследователите пишат: Намираме необорими доказателства срещу отклонения от изотропност, пускайки едновременно горни граници за всички режими за първи път и подобрявайки ограниченията на Планк за завихряния от един порядък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати