Земята се размина с Апокалипсис. Никой не го видя, че идва!

Астероид

Земята се размина с опустошителна катастрофа. Огромен метеорит с размерите на малка планина прелетя инфарктно близко до планетата в края на месец август. Научната общност е все още в шок, тъй като тя успя да види приближаващата небесна гибел чак когато тя е на едва 80 хиляди километра от Земята, което по астрономически мерки е умопомрачително близо.

Апокалиптичното събитие се е случило на 26 август, съобщават медиите. Тогава бразилски астрономи забелязват, че познатият на науката астероид 2016QA2 се е отклонил от курса си и се носи с шеметна скорост към Земята. Когато е забелязано, небесното тяло е било толкова близо до Земята, че е можело да се види и с просто око от Южното полукълбо.

Метеоритът е бил на по-малко от една четвърт от разстоянието между Земята и Луната. Учените информират, че първоначално те смятали, че той е бил много по-малък, но след инфарктното му приближаване с ужас установили, че размерите му са поне четири пъти по-големи от очакваното. Предполагало се, че скалата е около 35 метра широка. Подобен бе размерът и на метеорита, който се разби в руския град Челябинск и рани 1000 човека. Впоследствие се видяло, че 2016QA2 е най-малко 150 метра широк.

2016QA2 регулярно обикалял Слънцето, като правил пълна обиколка веднъж на 350 дни. Той е познат на науката от близо 20 години. Досега не са забелязвани отклонения от обичайния му курс. Учените предполагат, че най-вероятно новата траектория, по която е тръгнал метеоритът, се дължи на сблъсък с друго небесно тяло.

Принципно Земята е защитена от астероиди посредством мрежа от телескопи, които следят небето за опасни небесни тела, приближаващи планетата. По-голямата част от близките до нас метеорите са безопасни и дори да се приближат, ще изгорят в атмосферата. Има обаче няколко небесни тела, които се следят внимателно, защото сблъсъкът им със земната повърхност ще е пагубен за човечеството.

Метеорит

С промяната на курса си метеоритът 2016QA2 директно попада във втората група. Въпреки че по новите изчисления небесното тяло няма да може да унищожи цивилизацията, при сблъсък със Земята той ще е способен да заличи хиляди километри от повърхността ѝ.

За сравнение метеоритът, който е унищожил динозаврите, бил с широчина от 10 километра. Подобен на 2016QA2 по размери метеорит, който е удрял земята, е Тунгуският. Той се стоварил в Сибир през 1908 година. Унищожил огромно пространство, а блясъкът от сблъсъка се видял чак в Лондон.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати