sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Майка Тереза вече е светица

Майка Тереза вече е светица

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k371
Майка Тереза
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Основателката на ордена на милосърдието и носителка на Нобеловата награда за мир Майка Тереза ще бъде канонизирана през днешния на специална церемония, която ще се извърши на площада Свети Петър в Рим, Италия.

Майка Тереза е родена с името Агнес Гондже Бояджиу през 1910 година в Скопие. Тя се появява на бял свят в семейство на албанци, които я възпитават според строгите католически норми.

Още съвсем млада тя напуска родната си страна и една от мисионерките на ордена на Сестрите от Лорето в Ирландия. По-късно заминава и в Индия.

През 1950 Майка Тереза Основава ордена Мисионерите на любовта към ближния, който се грижи за редица страдащи хора на различна възраст. Именно там прекарват и последните мигове от живота си над четиридесет и пет хиляди души, за които монахините и доброволците полагат се грижи неуморно. През целия си съзнателен живот Майка Тереза помага на хора, нуждаещи се от помощ, уповавайки се основно на религиозните си убеждения.

Днес мнозина са убедени, че тя не просто се е грижела за болните, но е вършела чудеса. Сред тях е и индийка, която в началото на хилядолетието заяви, че е успяла да се избави от рак, носейки амулет, благословен от албанската монахиня.

Именно това чудо стана причина тя да бъде обявена от католическата църква за блажена. След като се установи, че мъж от Бразилия също е успял да се излекува от тежка болест с помощта на молитви, отправени към Майка Тереза, папа Франциск заяви, че ще ускори процеса по канонизирането на монахинята.

И докато за някои Майка Тереза е светица, за други тя е ангел на лицемерието. Мнозина продължават да оспорват нейните чудеса и да я обвиняват в мошеничество.

Сред най-големите съдници на албанката е британецът Кристофър Хитчънс, който твърди, че служителите в основания от нея орден се вълнуват основно от покръстването на умиращите.

Съществуват и упреци, че тя и последователите ѝ не използват предоставените им средства, за да подобрят здравните грижи на нуждаещите се, а за мисионерска дейност. Католическата църква обаче отрича това да е така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest