Трагичната легенда за връх Мальовица

Мальовица

Мальовица е връх, издигащ се в северозападните части на Рила планина. Мнозина смятат, че това приказно възвишение е наречено на Малите езера, намиращи се в североизточните подножие на върха. Други обаче го свързват с легендарния Мальо войвода.

Според легендата Мальо е момък, роден в едно от селца наоколо. Той растял хубаво, здраво и силно момче, а когато станал голям юнак, станал овчар.

Всеки ден той извеждал стадото по тучните планински поляни, а докато добичетата сладко преживяли, Мальо свирел с кавала. Мелодията му била толкова завладяваща, че всеки, който го чуел за пръв път, имал усещането, че е опиянен от руйно вино.

Веднъж, докато свирел на инструмента си, Мальо съзрял Босилка – най-хубавата и искана девойка по тези земи. Момичето също се впечатлило от овчаря, затова и когато той опитал да го заговори, то не избягало.

След сладката раздумка и двамата били сигурни, че са срещнали любовта и затова решили да се оженят. Само че Босилка помолила, да изчакат до есента. Мальо нямал нищо против. Той заобичал девойката с цялото си сърце и бил готов да чака.

Връх Мальовица

И така, девойката се върнала в селото, а Мальо останал високо в планината със стадото. Когато дошла есента, той отишъл да потърси любимата си, но нея вече я нямало. Разкали му, че била отвлечена от Емин паша, който също искал да я направи своя невеста. Разбирайки за трагедията, Мальо се изпълнил с омраза и решил да стане хайдутин.

Върнал се в планината и започнал да закриля нашенците от поробителите. Един ден обаче при него дошъл Спас, който го убедил, че трябва да измъкнат Босилка от лапите на Емин паша. Мальо се съгласил и двамата, след като съставили план, тръгнали към мястото, където се намирала младата жена.

По пътя Спас се отделил и казал на Мальо да го чака малко по-далеч. Младият хайдутин не се смутил и продължил да върви. Внезапно обаче се чул изстрел. Оказало се, че слугите на Емин паша са разбрали за него от Спас и са го нападнали.

С последен дъх момъкът се понесъл нагоре и спрял на Меча поляна. Там паднал мъртъв на земята, а последното нещо, което видял бил изящният връх. Именно на него бил кръстен той от местните.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати