Как слънчевите изригвания за малко не доведоха до Трета световна война

Слънчево изригване

На 23 май 1967 година от Американското стратегическо въздушно командване засичат явление, което продължава близо 30 минути, като радарът им не успява да уточни какво точно се вижда.

Тъй като в този период Студената война е в разгара си, американците са почти убедени, че засичат ядрена атака на Съветския съюз, който може би поставя началото на Третата световна война.

Направени са няколко спешни обаждания до Военновъздушните сили и Пентагона за незабавна организация и защита на въздушното пространство над САЩ.

В съобщенията се казвало, че радарите показват атака с балистични ракети, което било очаквано от американските военни, имайки предвид напрегнатия климат между САЩ и СССР в средата на миналия век.

Американският президент също разбира за предполагаемата инвазия и нарежда да се организират всички бомбардировачи.

А ако командата му беше изпълнена, това щеше да доведе до Трета световна война, защото руснаците едва ли биха стояли безучастни при организацията на военните сили в САЩ.

Акцията веднага е спряна, след като от Въздушното командване установява, че смущението, което не е от ракети, а сигнал от слънчево изригване, което влияе на радиокомуникациите.

Сателит

Събитието е потвърдено от физици от Университета в Колорадо, които години по-късно разказват как за малко едно слънчево изригване не e предизвикало Трета световна война.

Слънчевите изригвания се случват спонтанно и не могат да се предвидят. Чрез тях Слънцето освобождава енергия от своята атмосфера и причинява радиосмущения.

Слънчевите изригвания от 1967 година са едни от най-интензивните, регистрирани в историята.

Изригванията предизвикват поток от слънчеви частици, видими от Земята и каквито са видели от Американското стратегическо въздушно командване, мислейки ги за ракети.

Понякога необичайните слънчевите изригвания могат да предизвикват магнитни смущения и странни светлини в продължение на седмици, като петната могат да се увеличават и смаляват в зависимост от активността на изригването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати