Това, което харесваме, ни изглежда по-близо
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Това, което харесваме, ни изглежда по-близо

Това, което харесваме, ни изглежда по-близо

Нина НордНина Норд
Джедай
788541
Ключ
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Струва ни се, че виждаме нещата такива, каквито са. Но според едно от най-новите психологически изследвания, направени от учени от Нюйоркския и Корнуълския университети, става ясно, че желанията ни влияят върху погледа ни към света.

Така например предметите, които желаем да притежаваме, ни изглеждат по-близо, отколкото са в действителност. Близостта на целта ни провокира да извършваме действия, които да ускорят сбъдването на желанието ни.

Учените направили няколко експеримента. По време на първия участниците трябвало да преценят колко далече се намира бутилка с вода от тях. Преди това те били разделени на две групи, като на едната не разрешили да пият вода.

Летене

Тези, които не пили вода, трябвало да ядат солети и, естествено, били жадни. Те виждали бутилката доста по-близо до тях, отколкото тези от първата група. Силното желание променя и поведението.

По време на втори експеримент учените сложили на пода ваучер за магазин на стойност 25 и на стойност 0 долара. Доброволците трябвало да уцелят ваучерите с дрънкалка.

Когато се прицелвали в 25-доларовия ваучер, те хвърляли дрънкалката много по-близо до себе си, отколкото до обекта. Тези данни говорят за факта, че когато искаме силно нещо, го виждаме почти до нас.

Според учените тази зрителна измама цели да ни накара да задействаме всичките си сили, за да стигнем по-бързо до желаната цел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 6
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати