Пет пъти по-ярки падащи звезди ще видим тази вечер

Падащи звезди

Метеоритният поток на Персеидите, които наблюдаваме ежегодно през месец август, тази година ще бъде 5 пъти по-ярък от обикновено. Пикът на падащите звезди ще бъде в нощта между 11 и 12 август.

По данни на Института по астрофизика на Андалусия по-яркият поток на Персеиди ще се вижда най-ясно от Европа. Тази година падащите звезди ще са и по-интензивни в сравнение с миналите години, така че шансът да видите някоя от тях, когато погледнете към нощното небе, е много голям.

От института отбелязват още, че макар и обичайната плътност на падащите Персеиди да е 100 метеора на час, този август те ще достигнат 500 метеора на час.

Най-подходящото време за наблюдение ще е между 22.30 часа и полунощ. След залез Слънце Персеидите ще се виждат отлично в малките населени места и сред природата.

Метеоритният дъжд започна от 5-6 август, но тогава честотата на падащите звезди бе по-малка в сравнение със средата на месеца, когато ще бъде техният пик.

Персеиди

Падащите звезди от този метеоритен поток са познато на човечеството от 2000 години. За първи път те са описани в китайски исторически източници от 36 година, когато над 1000 метеора изгорели в небето.

За официален откривател на Персеидите се посочва астрономът и математик Адолф Кетле, който наблюдавал небесното зрелище през август 1835 година.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle, която навлиза през около 130 години в Слънчевата система. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети.

След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката ѝ продължават да се разсейват в пространството.

Всяка година през август се наблюдават падащи звезди - частици, които навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати