Свойствата на кървавия камък Хелиотроп
Properties of the Bloodstone Heliotrope
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Свойствата на кървавия камък Хелиотроп

Свойствата на кървавия камък Хелиотроп

Свойствата на кървавия камък Хелиотроп
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В древния свят се е смятало, че хелиотропът държи първенството сред най-красивите камъни от яспис със своя жив, дълбок, изразителен и земен зелен цвят, украсен с яркочервени плетеници.

Наричан слънчев камък и камъка на Христос, неговата енергия носи чистотата на кръвта и по своята същност се свързва с живота и раждането, жизнеността и силата, страстта и смелостта. Използвал се е като талисман заради своята магическа и мистична харизма. Хората вярвали, че той ще ги защитава и ще подхранва жизнената им сила и здраве.

Най-широко разпространената легенда, която е известна за хелиотропа, идва от Средновековието. Според нея кървавият камък се повява при разпъването на Исус Христос, когато кръвта от раните му прокапва върху потъналата в тъмнозелена трева земя, която тутакси се превръща в скъпоценна твърд със същия цвят; а пък друга версия гласи, че кръвта, която изтича при пробождането на Божия син с копие, се стичала по кръста и обливала скупчени зелени ясписи, които се намирали на земята. Така се създал и хелиотропът – разновидност на ясписа.

Днес, както и тогава, той се разглежда като полускъпоценен камък, станал символ на благородна саможертва, който може да снабди с кураж и утеха онези, призовани по съдба да се раздават в името на доброто на другите. Хелиотропът пробужда в характера на тези, които се окичват с него или го носят със себе си алтруизъм и благородство.

Хелиотропът е ценен и много преди времето на Христос, известен в древността под името слънчев камък. От гръцки helios означава слънце, а trepeinобръщам, привличам. Така смисълът, който е вложен, подсказва, че камъкът привличал слънчевите лъчи. Вярвало се, че поставен срещу залязващото слънце или потопен във вода, пречупвал светлината и я отразявал с червени лъчи. Неговата употреба с цел изцеление и връзката му със символа на кръвта и детоксикацията на органите датира от пет хиляди години в Месопотамия.

Легенда за Хелиотроп

В много култури хелиотропът е използван след потапяне в студена вода, като след това бивал поставян върху тялото, за да се подпомогне циркулацията на кръвта и да прехвърли силата на слънцето в живия организъм. Смятало се, че предотвратява наранявания и заболявания, че спира притока на кръв и ограничава кръвоизлива от прорезни рани и респективно има силата да даде живителна енергия за възстановяване.

Неговият коагулантен ефект е бил рано разкрит от древните хора и поради тази причина някога войните често държали в себе си за амулет камъка. Те били убедени, че той им подсигурява магическа защита и им вдъхва смелост.

Известните са и много практически приложения на кървавия камък. Смлян на прах се смесвал с мед и след това така направената помада била използвана за лечение на тумори и изтегляне на змийска отрова. Дори казвали за него, че можел в рамките на един ден да извлече толкова гной, че да излекува напълно възникнал абсцес. Хелиотропът се свързвал и с вярата, че щом го погледнеш, може да изцели различни очни заболявания.

Честият контакт с камъка подхранва доброто здраве, дългия живот и носи на собственика си късмет, богатство и слава. Смятан е за сигурен щит срещу уроки. Помага да се справите в неравностойна битка, ако врагът ви носи основната вина за възникналия конфликт.

Хелиотропът защитава от измама и манипулации. Грижи се за справедливия изход в съдебни дела и уреждане на спорове от правен характер. Смята се, че този вид яспис има магически свойства със способността си да контролира времето, да спира мълниите и да откликва на молбите за дъжд.

Носенето на кървавия камък се използва срещу заплахи или тормоз - словесен или физически. Той може да насочи мисълта ни в правилната посока и да ни упъти кога трябва да предприемем по-решителни действия и кога е време да си замълчим или да оттеглим. Ако прикрепите хелиотроп към дрехата на дете или тийнейджър, който е обект на тормоз, камъкът може да извърши чудодейно преобразяване, като даде умения и сила за приспособяване към новите и неблагоприятни обстоятелства.

Кървав камък Хелиотроп

Камъкът на Христос може да увеличи умствената яснота и да подпомогне човек при вземането на решения. Той осигурява нужния психически тласък, когато мотивацията липсва, и може да съживи ума и тялото, ако енергията им е пред изчерпване. Камъкът стимулира съновиденията и засилва интуицията. Той е чудесен за увеличаване на творчествата сила, култивиране и реализиране на даден проект от началния замисъл до крайния резултат.

Хелиотропът е камъкът на богинята-майка и като такъв се грижи за разрешаване на недоразумения или трудности във връзка с майчинството. Той също така помага на майките в процеса на свързване с рожбата след травматично раждане или когато майката и бебето са разделени за известно време.

Един отличен стимулатор се явява хелиотропът и за имунната система, като предпазва от настинки, грип, инфекции и възпаления. Дава също така забележителна помощ за съживяване и енергизиране на тялото след заболяване, нараняване или физическо изтощение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest