Няколко теории на конспирациите, които се оказаха истина

Теории на конспорациите

Съществува огромен брой теории на конспирацията. Повечето от тях са или смешни, или просто невъзможни. Понякога обаче някои от тези абсурдни до невъзможност твърдения се оказват истина. Ето и няколко примера за това.

Военните умишлено насаждат страх сред населението

Това е една от най-старите теории на конспирациите. Дълго време тя е обсъждана, но почти никой не я взима на сериозно. Това обаче се променя, когато Джон Кенеди разкрива план на началник-щабовете за планиране към Американската армия, целящ насаждане на хаос и страх сред населението, които да доведат до увеличаване на военния бюджет. Много от биографите на президента смятат, че именно това е и причината за покушението над него.

Пистолет, предизвикващ сърдечен удар

Оръжие, можещо да спре сърцето и всичко да изглежда като естетсвен процес, наистина съществува. Въпреки че доскоро за подобен пистолет се пишеше само в лековатите шпионски романи, оказва се, че ЦРУ е разработило подобен още през 1975 година.

Тонкински инцидент всъщност никога не е ставал

Тонкинският инцидент се случва на 2 август 1964 година. Според официалната версия американският боен кораб Мадокс е атакуван в Тонкинския залив от три виетнамски торпедни катера. Това става повод за избухването на Виетнамската война. През октомври 2005 в Ню Йорк Таймс излиза публикация, че флотското командване съзнателно е изопачило данните на разузнаването, представени пред политиците, като в действителност дори се оказало, че на мястото през 1964-та година въобще не е имало виетнамски катери.

Азбестът е смъртоносен

Макар и днес да звучи просто като факт, до 1989 година твърдението, че азбестът е отровен, е смятано за теория на конспирацията.

Ваксина води до рак

Ваксини

Наскоро Центърът за контрол на заболяванията призна, че през 1976 година милиони американци са били инжектирани със замърсена полиомиелитна ваксина, съдържаща причиняващия рак патоген SV40.

Флуорът е вреден за вашите зъби

Флуор

Въпреки че дълго време отричаше това твърдение, наскоро американското Министерството на здравеопазването препоръча промяна в състава на питейната вода поради съдържанието на флуор, който вредял на детските зъби.

Кибервойна в подкрепа на ГМО

Според доклад, разпространен от германското разузнаване, няколко правителства водят кибервойна срещу групи, борещи се с разпространението на генетично модифицираните храни. Те плащат на хакери, които да атакуват интернет платформите ѝ и да разпространяват невярна информация.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати