Отключете гения си с химикалка и малко коте!

Коте

Има буквално хиляди изследвания и доклади как може да се подобри мозъчната дейност на човек, така че той да стане по-умен. Повечето от тях са натруфени по такъв начин с научни термини, че самото им разбиране и възприемане ще означава, че сте достигнали крайната им цел.

Истината е обаче, че има и няколко съвсем прости трика, чрез които можете да отключите вътрешния си гений. Повечето от тях са толкова елементарни, че чак граничат с невероятното. Ето и кои са те:

Престанете да мрънкате

Прекомерното мрънкане е лошо за мозъка. Изследвания показват, че неоснователното мрънкане дори и 30 минути на ден води до по-високи нива на хормона кортизол, който затруднява мозъчните клетки да комуникират и води дори до мозъчна смърт. С течение на времето и повтарящите се пристъпи на негативизъм свиват хипокампуса, а това е тази част от мозъка, която съхранява дългосрочните спомени и пространствената навигация. Номерът е не да мрънкате, а да се оплаквате, като давате за това основателни аргументи. Това ще засили мозъчната ви дейност и ще ви помогне да се отървете от негативната енергия.

Край на реда – да живее хаосът

Мозъкът на човек е много възприемчив на впечатления. Така разхвърляното работно място, офис или стая ни кара да мислим разхвърляно (креативно). Този безреден начин на мислене ни кара да имаме новаторски и неочаквани идеи.

Малки котета? Гениално

Ако се чувствате виновни, че гледате видеа в YouTube на сладки котенца или очарователни бебета, спрете. Смешни или умилителни клипчета ви помагат да се освободите от стреса. Проучване установи, че 30 минути гледане на такива видеа намалява нивата на кортизол с 67 на сто и на адреналин - с 35 на сто.

Заменете клавиатурата с химикалка

Воденето на бележки с химикалка вместо натискането на бутоните на клавиатурата ни кара да използваме повече мозъка си. Доказано е, че ученици и студенти, които си водят бележки с химикалка вместо на лаптоп имат по-силно концептуално разбиране на предмета.

Със сарказъм към успех

Вместо да слушате или да разказвате тъпи вицове, изберете сарказма. Бъдете саркастичен или слушайте някого, който е. Това ще ви направи по-остроумни. Остроумието, което е нужно за сарказма, води до използването на лявата страна на мозъка, която обикновено тълкува значението на думите, както и на фронталните лобове за разбирането на емоционалния и социалния контекст.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати