Неандерталците изчезнали заради глад през зимата

Неандерталец

Изчезването на неандерталците е една от най-големите праисторически мистерии. Ново изследване обаче предполага, че първите хора, бродили по земята, може да са измрели поради изменението на климата. Тези открития придобиват все по-голямо значение, имайки предвид проблемите в настоящето с глобалното затопляне и произтичащите от него изменения.

Науката категорично е доказала, че преди края си неандерталците са живеели повече от 200 хиляди години в цяла Европа и части от Западна Азия. Те обаче изчезват изведнъж почти навсякъде, като само няколко техни комуни оцеляват още 150 години, преди и те да потънат в забвение.

Досега учените предполагаха, че главната причина за изчезването им сме ние – съвременните хора. Археолозите обаче сега променят мнението си на базата на нови разкопки, ясно показващи, че основната причина за измирането на неандерталците е гладът.

Последните от тези древни хора изчезват преди около 40 хиляди години точно когато хомо сапиенс се разпространява в Европа. Точно това даваше повод на учените да смятат, че ние сме причина за измирането на неандерталците.

В свое изследване доктор Джейми Ходкинс, зооархеолог в Университета на Колорадо в Денвър, анализира кости на праисторически елени, станали храна на неандерталците. Резултатите показали, че древните човешки братовчеди по-трудно обработвали месото, когато времето било студено.

Анализирайки костите, виждаме, че неандерталците не са се справяли добре с отделянето на месото и костния мозък от костта при падане на температурите. Така техните популации не са успявали да си набавят необходимите калории, когато навън било студено, казва Ходкинс пред Индипендънт. Основание за мнението на учените е начинът, по който били счупени костите и продълговатите нарези по тях.

Неандерталци

В подкрепа на теорията за климата учени от Калифорнийския университет съобщават, че преди 40 хиляди години серия от вулканични изригвания в Индонезия причинили рязко спадане на температурите в целия свят в следващите 80 години.

Този период бил напълно достатъчен неандерталците, които не били толкова приспособими като хомо сапиенс, да изчезнат. Останалите техни конклави в различни части на света били претопени или избити от предците ни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати