Кехлибарената стая - изчезналото руско съкровище

Кехлибарена стая

Кехлибарената стая е била смятана за едно от най-големите руски съкровища. Тя дори е била определяна като осмото чудо на света, затова мистериозното ѝ изчезване продължава да бъде една от най-големите загадки на съвремието.

Близо седем десетилетия руските императори настояват за създаването на стая от кехлибар - материал, който е напълно неподходящ за монументално строителство. До този момент от кехлибар са били изработвани само накити, украшения, фигури за шах.

Но волята на императорите е закон и немски майстори се наемат с непосилната задача да изработят шедьовър с площ от 96 квадратни метра за пруския крал Фридрих I, а в последствие подарен на Петър I.

Кехлибареният кабинет, както първоначално се нарича, е пренесен в Русия, но тъй като новата стая е доста по-голяма от оригиналната, руски архитект, италиански граф и академик по архитектура са се погрижили площта да се допълни с огледални пластири.

Но когато през 1709 година шедьовърът на немския майстор Андреас Шлютер се монтира в Русия, скъпоценните платна падат, защото не са добре закрепени и се раздробяват.

Няколко години по-късно синът на краля - Фридрих Вилхелм I все пак подарява желания шедьовър на руския цар и Петър I получава така жадуваната си Кехлибарена стая, която краси двореца в Санкт Петербург.

26 години по-късно императрица Елисавета Петровна поръчва някои поправки на стаята и в продължение на 27 години майстори дообогатяват стаята с позлатена дърворезба, огледала и цели картини-мозайки, изработени от ахат и яспис.

Годините оказват своето влияние върху този шедьовър. Промените в температурата, газовете, отделяни от пещта за отопление, теченията - всичко оказва негативно влияние и се налагат някои поправки.

Екатеринински Дворец

Планирана е и мащабна реконструкция, която така и не се извършва, защото Русия влиза във война.

В разгара на войната Кехлибарената стая е демонтирана, внимателно опакована и пренесена на сигурно място. Според някои слухове обаче стаята е демонтирана още в началото на конфликта, прибрана е на тайно място, а на нейно място в двореца е монтирано копие, изработено от руски майстори.

В продължение на десетилетия десетки учени, историци, иманяри и др. са по следите на този изключителен шедьовър. През годините се появяват различни сведения за местонахождението на прочутата Кехлибарена стая.

Според някои тя е скрита в мазетата на Екатерининския дворец. Други твърдят, че е изнесена в далечен Новосибирск, заедно с други произведения на изкуството в опит да бъдат предпазени от нацистите.

Според най-разпространената версия прочутата Кехлибарена стая е унищожена по време на бомбандировките над Кралския замък в Кьонигсберг.

Не са малко и онези, които смятат, че нацистите са открили този шедьовър и са го откраднали, заедно с други произведения на изкуството.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати