Отровно цвете стои затворено 30 милиона години в кехлибар

Цвете в кехлибар

Наскоро учени се натъкнаха на изключителна находка - изящно цвете, затворено завинаги в кехлибар. Находката е направена в Доминиканската република от екип от биолози.

По данни на учените красивото цвете принадлежи към семейство Strychnos electri и както подсказва името му, най-вероятно е било силно отровно.

В наши дни от членовете на същото растително семейство се извличат стрихинин и кураре, които са сред най-токсичните растителни отрови.

Кехлибарът е запазил отровното цвете непокътнато, въпреки че за последен път е цъфтяло преди 20-30 милиона години. То е запазено във вида, в който е било - не е смачкано, изкривено или накъсано.

Според един от авторите на откритието - биоложката Лина Струве от университета Рътгърс, цветето сякаш се е откъснало и падайки на земята, е попаднало в лепкавата смола, която го е обвила и запазила в този непокътнат вид.

Джунгла

Находката е високо оценена от биолози, които коментират, че фосилизираните цветя са изключително редки и ценни, защото дават на учените информация за древните тропически цветя и не само.

Във влажната тропическа гора, в която някога това растение е цъфтяло, трудно може да се запази нещо. Единствено екземплярите, фосилизирани в кехлибар, са устояли на времето.

Всъщност кехлибарът е един от големите източници на фосили, чиято възраст варира в изключително широки граници.

Могат да се намерят фосилизирани комари, мухи, паяци, стоножки. От изключителен интерес за учените са запазените в смола жаби, гущери и саламандри, които показват еволюционното развитие на влечугите.

Някои от най-старите фосили, запазени в кехлибар, са на възраст от над 130 милиона години.

Новооткритото отровно цвете Strychnos electri принадлежи към една от трите големи еволюционни групи цъфтящи растения.

Те са известни под името астериди. Техни наследници, които днес всички познаваме, са картофите, кафето и ментата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати